fbpx
Foto: Unsplash/Kyo Azuma
12 juni, 2023 / Ambassadörernas blogg

Sommarlov – en tid fylld av glädje och ångest

Träden går från brunröda till strålande grönt. En efterlängtad tid för vila och bad nalkas och temperaturen smyger sig sakta uppåt. Varje år när sommaren närmar sig känner jag samma upprymda känsla, det är äntligen slut på skolan och dags för semester.

Men så är inte fallet för 765 miljoner flickor världen över. FN beräknar att 12 miljoner flickor gifts bort under loppet av ett år där 33 000 barnäktenskap inleds dagligen. Sommaren utgör en av de mest kritiska tiderna på året för flickor när det kommer till barnäktenskap. En bidragande faktor är att flickorna under denna period inte saknas vid skolbänken eller på rasten. Inte heller finns det lärare eller andra vuxna som kan vara uppmärksamma på varningssignaler eller flickors uttryckta oro, vilket innebär att skolbänken i alldeles för många fall fortsätter att eka tom långt efter att terminen börjat igen.

Min högsta önskan är därför inte en sommar utan myggbett och getingar som svärmar runt glassen, eller att badvattnet når perfekt temperatur. Min högsta önskan är att alla flickor, oavsett plats på jorden, får uppleva den euforiska känsla som de första dagarna på sommarlovet ska innebära. Långt bort från diskriminering och våld.

Det är av stor vikt att synliggöra att sommaren inte bara kommer med glädje och spänning. För många flickor innebär sommaren oroskänslor, främmande platser och människor och framför allt en bestulen uppväxt. Jämställdhet är en mänsklig rättighet men verkligheten ser annorlunda ut. Dagligen, världen över, utsätts flickor för djupgående diskriminering på grund av deras kön.

Genom att stödja FN:s Projekt Flicka som värnar om flickors rättigheter och arbetet mot en värld fri från barnäktenskap, kan vi tillsammans bidra till att detta omfattande problem försvinner och att en glädjefylld sommar blir verklighet. För alla flickor och barn världen över.

Felicia Andersson
Svenska FN-förbundet
 ungdomsambassadör

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer