fbpx
Foto: Unsplash/Kyo Azuma
12 juni, 2023 / Ambassadörernas blogg

Sommarlov – en tid fylld av glädje och ångest

Träden går från brunröda till strålande grönt. En efterlängtad tid för vila och bad nalkas och temperaturen smyger sig sakta uppåt. Varje år när sommaren närmar sig känner jag samma upprymda känsla, det är äntligen slut på skolan och dags för semester.

Men så är inte fallet för 765 miljoner flickor världen över. FN beräknar att 12 miljoner flickor gifts bort under loppet av ett år där 33 000 barnäktenskap inleds dagligen. Sommaren utgör en av de mest kritiska tiderna på året för flickor när det kommer till barnäktenskap. En bidragande faktor är att flickorna under denna period inte saknas vid skolbänken eller på rasten. Inte heller finns det lärare eller andra vuxna som kan vara uppmärksamma på varningssignaler eller flickors uttryckta oro, vilket innebär att skolbänken i alldeles för många fall fortsätter att eka tom långt efter att terminen börjat igen.

Min högsta önskan är därför inte en sommar utan myggbett och getingar som svärmar runt glassen, eller att badvattnet når perfekt temperatur. Min högsta önskan är att alla flickor, oavsett plats på jorden, får uppleva den euforiska känsla som de första dagarna på sommarlovet ska innebära. Långt bort från diskriminering och våld.

Det är av stor vikt att synliggöra att sommaren inte bara kommer med glädje och spänning. För många flickor innebär sommaren oroskänslor, främmande platser och människor och framför allt en bestulen uppväxt. Jämställdhet är en mänsklig rättighet men verkligheten ser annorlunda ut. Dagligen, världen över, utsätts flickor för djupgående diskriminering på grund av deras kön.

Genom att stödja FN:s Projekt Flicka som värnar om flickors rättigheter och arbetet mot en värld fri från barnäktenskap, kan vi tillsammans bidra till att detta omfattande problem försvinner och att en glädjefylld sommar blir verklighet. För alla flickor och barn världen över.

Felicia Andersson
Svenska FN-förbundet
 ungdomsambassadör

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer