fbpx
Koll & kommentar
Foto: Unsplash/Kyo Azuma
12 juni, 2023 / Ambassadörernas blogg

Sommarlov – en tid fylld av glädje och ångest

Träden går från brunröda till strålande grönt. En efterlängtad tid för vila och bad nalkas och temperaturen smyger sig sakta uppåt. Varje år när sommaren närmar sig känner jag samma upprymda känsla, det är äntligen slut på skolan och dags för semester.

Men så är inte fallet för 765 miljoner flickor världen över. FN beräknar att 12 miljoner flickor gifts bort under loppet av ett år där 33 000 barnäktenskap inleds dagligen. Sommaren utgör en av de mest kritiska tiderna på året för flickor när det kommer till barnäktenskap. En bidragande faktor är att flickorna under denna period inte saknas vid skolbänken eller på rasten. Inte heller finns det lärare eller andra vuxna som kan vara uppmärksamma på varningssignaler eller flickors uttryckta oro, vilket innebär att skolbänken i alldeles för många fall fortsätter att eka tom långt efter att terminen börjat igen.

Min högsta önskan är därför inte en sommar utan myggbett och getingar som svärmar runt glassen, eller att badvattnet når perfekt temperatur. Min högsta önskan är att alla flickor, oavsett plats på jorden, får uppleva den euforiska känsla som de första dagarna på sommarlovet ska innebära. Långt bort från diskriminering och våld.

Det är av stor vikt att synliggöra att sommaren inte bara kommer med glädje och spänning. För många flickor innebär sommaren oroskänslor, främmande platser och människor och framför allt en bestulen uppväxt. Jämställdhet är en mänsklig rättighet men verkligheten ser annorlunda ut. Dagligen, världen över, utsätts flickor för djupgående diskriminering på grund av deras kön.

Genom att stödja FN:s Projekt Flicka som värnar om flickors rättigheter och arbetet mot en värld fri från barnäktenskap, kan vi tillsammans bidra till att detta omfattande problem försvinner och att en glädjefylld sommar blir verklighet. För alla flickor och barn världen över.

Felicia Andersson
Svenska FN-förbundet
 ungdomsambassadör

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer