fbpx
Koll & kommentar
Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran
18 juli, 2023 / Ambassadörernas blogg

Nelson Mandelas arv: Förlåtelse, resiliens och strävan efter rättvisa

Internationella Nelson Mandela-dagen är en dag som berör mig djupt, eftersom den symboliserar kraften av förlåtelse, motståndskraft och outtröttlig strävan efter rättvisa. Idag vill jag dela med mig av varför jag anser att Nelson Mandelas arv är avgörande för att forma en bättre värld för alla.

Under min uppväxt var jag medveten om att Nelson Mandela var en högt ansedd person som kämpade mot apartheid i Sydafrika. Men det var inte förrän jag fördjupade mig i hans liv och läror som jag verkligen greppade omfattningen av hans inverkan. Mandelas orubbliga engagemang för jämlikhet, frihet och försoning berörde mig djupt. Mandelas resa från politisk fånge i 27 år till president visar den transformerande kraften i empati, medkänsla och förståelse.

Nelson Mandela kämpade aktivt mot apartheid i Sydafrika, ett system som institutionaliserade rasåtskillnad och diskriminering. Han blev en symbol för motståndet och ledde African National Congress (ANC) i deras kamp för att avskaffa apartheid och uppnå jämlikhet för alla sydafrikaner. Mandela grundade även Nelson Mandela Foundation, en organisation som arbetar för fred, mänskliga rättigheter och social rättvisa. Stiftelsen bedriver olika program och projekt för att främja utbildning, hälsovård och ekonomisk utveckling i Sydafrika och andra delar av världen.

Nelson Mandela sa en gång: ”Utbildning är det mäktigaste vapen du kan använda för att förändra världen.” Utbildning ger människor egenmakt, främjar kunskap och ett mer tolerant och medkännande samhälle. Det är genom utbildning som vi kan ifrågasätta skadliga narrativ, främja mångfald och bygga broar av förståelse.

Genom utbildning, opinionsbildning och engagemang i samhället kan vi skapa en kedjereaktion av positiv förändring. Det börjar med att förespråka inkludering och respekt inom våra egna kretsar, som sedan sprider sig till våra grannskap och slutligen formar politiska åtgärder som prioriterar jämlikhet och rättvisa.

Vi firar Nelson Mandela-dagen, men låt oss inte begränsa hans arv till en enda dag om året. Låt oss istället internalisera hans läror och integrera dem i våra dagliga liv. Sträva efter att vara den förändring vi vill se i världen, att leda med empati och integritet, och att arbeta outtröttligt mot en framtid där alla kan åtnjuta samma rättigheter och möjligheter. Tillsammans kan vi skapa en värld som omfamnar Nelson Mandelas vision om jämlikhet, rättvisa och varaktig fred.

Emma Stockvall Carlsson
Svenska FN-förbundet
 ungdomsambassadör

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer