fbpx
FN-kontoret i Genève. Foto: UN Photo
24 oktober, 2023 / Ambassadörernas blogg

Fira FN:s arbete på FN-DAGEN 24:e oktober med lokalföreningarna!

Förenta Nationerna, FN, är en mellanstatlig organisation som snart fyller 78 år! Organisationen skapades den 24:e oktober 1945 och har sedan dess varit ett globalt forum för samarbete i världen! Att en organisation byggt på frivillighet och samtidigt värnar staters suveränitet kan samarbeta för gemensamma ändamål är något helt fantastiskt. Världens stater, du och jag som en del av det, förenas i frågor som anses viktiga för hela mänskligheten, som till exempel främja ökad respekt för mänskliga rättigheter.

Året 2023 har också varit ett roligt år för mig då jag fått spenderat tid som en av svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer. Trots att jag kommer från Kristinehamn, en liten kommun i Värmland, har jag fått möta många aktiva i FN-rörelsen men även sprida FN-andan vidare till bland annat elever i Arvika, studenter på Karlstad Universitet och nyfikna kristinehamnare. FN-föreningar och förbundet har mycket att erbjuda och det är synd att inte fler upptäcker alla möjligheter som finns i sitt engagemang genom just denna rörelse. Att det finns möjlighet att delta och planera den årliga UNg-helgen är något unikt, men även att man i olika FN-föreningar Sverige över kan välja att driva lokalföreningen i olika riktningar.

Jag flyttade till Uppsala i augusti i år och i och med min flytt hit har jag, tillsammans med andra unga och aktiva, valt att försöka starta upp Uppsala FN-förenings ungdomssektion ordentligt. Målet är att vi precis som andra stora universitetsstäder som Lund, Stockholm och Göteborg ska få till återkommande aktiviteter med en härlig medlemsskara som har en tilltro till FNs arbete och värderingar.

Men för att komma tillbaka till FN-dagen. Flertalet föreningar och organisationer, likt de lokala FN-föreningarna, kommer att fira FN:s skapande genom den årliga FN-dagen den 24:e oktober. Låt oss fira FN och FNs arbete i år genom att ta vara på våra lokala FN-föreningar och alla andra eldsjälsdrivna rörelser som berikar vårt avlånga land. För det är just i dessa som vi träffar människor som likt oss använder vår fritid för något större än oss själva, trots att de förändringar vi är med och skapar inte alltid är så synliga eller märkbara just direkt och då. Vi firar FN 24 oktober men också alla engagerade i rörelsen, grattis till er alla i förskott!

Julia Karlsson
Svenska FN-förbundet ungdomsambassadör

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer