fbpx
Koll & kommentar
FN-kontoret i Genève. Foto: UN Photo
24 oktober, 2023 / Ambassadörernas blogg

Fira FN:s arbete på FN-DAGEN 24:e oktober med lokalföreningarna!

Förenta Nationerna, FN, är en mellanstatlig organisation som snart fyller 78 år! Organisationen skapades den 24:e oktober 1945 och har sedan dess varit ett globalt forum för samarbete i världen! Att en organisation byggt på frivillighet och samtidigt värnar staters suveränitet kan samarbeta för gemensamma ändamål är något helt fantastiskt. Världens stater, du och jag som en del av det, förenas i frågor som anses viktiga för hela mänskligheten, som till exempel främja ökad respekt för mänskliga rättigheter.

Året 2023 har också varit ett roligt år för mig då jag fått spenderat tid som en av svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer. Trots att jag kommer från Kristinehamn, en liten kommun i Värmland, har jag fått möta många aktiva i FN-rörelsen men även sprida FN-andan vidare till bland annat elever i Arvika, studenter på Karlstad Universitet och nyfikna kristinehamnare. FN-föreningar och förbundet har mycket att erbjuda och det är synd att inte fler upptäcker alla möjligheter som finns i sitt engagemang genom just denna rörelse. Att det finns möjlighet att delta och planera den årliga UNg-helgen är något unikt, men även att man i olika FN-föreningar Sverige över kan välja att driva lokalföreningen i olika riktningar.

Jag flyttade till Uppsala i augusti i år och i och med min flytt hit har jag, tillsammans med andra unga och aktiva, valt att försöka starta upp Uppsala FN-förenings ungdomssektion ordentligt. Målet är att vi precis som andra stora universitetsstäder som Lund, Stockholm och Göteborg ska få till återkommande aktiviteter med en härlig medlemsskara som har en tilltro till FNs arbete och värderingar.

Men för att komma tillbaka till FN-dagen. Flertalet föreningar och organisationer, likt de lokala FN-föreningarna, kommer att fira FN:s skapande genom den årliga FN-dagen den 24:e oktober. Låt oss fira FN och FNs arbete i år genom att ta vara på våra lokala FN-föreningar och alla andra eldsjälsdrivna rörelser som berikar vårt avlånga land. För det är just i dessa som vi träffar människor som likt oss använder vår fritid för något större än oss själva, trots att de förändringar vi är med och skapar inte alltid är så synliga eller märkbara just direkt och då. Vi firar FN 24 oktober men också alla engagerade i rörelsen, grattis till er alla i förskott!

Julia Karlsson
Svenska FN-förbundet ungdomsambassadör

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer