fbpx
Dag Hammarskjöld Foto: UN Photo/JO.
25 december, 2023 / Ambassadörernas blogg

Diplomaten och poeten Dag Hammarskjöld

Med filmen om Dag Hammarskjöld som har premiär i dagarna vill jag ta tillfället i akt och berätta om den i mina ögon fantastiska diplomaten och poeten Dag Hammarskjöld.

Jag visste inte mycket om Dag Hammarskjöld förrän jag engagerade mig inom FN, men han har kommit att bli en av mina största förebilder. Som den Uppsalabo jag är, precis som Dag Hammarskjöld, vill jag inkorporera hans anda i mitt eget arbete, så väl i mina studier inom fred och utveckling, som inom min lokala FN-förening. Där vill jag, precis som Dag Hammarskjöld gjorde; lyfta mänskliga rättigheter och försöka göra en så stor inverkan på min omgivning som jag bara kan.

Jag kommer fortfarande ihåg det första FN-dags firandet jag deltog på under 2022. Jag hade just haft mitt första uppstartsmöte med andra engagerade ungdomar för att få i gång en ungdomssektion av Uppsalas FN-förening. Jag kom in i biblioteksaulan och fick en bok tilldelad mig. “Vägmärken” hette den. Det är Dag Hammarskjölds diktbok. Jag läste hela boken samma kväll, och då visste jag att det här var något jag ville ägna mitt liv åt. Att åstadkomma förändring. Dag Hammarskjölds mod, godhet och engagemang inspirerar mig att sträva efter mer, göra mer och förändra världen till något bättre.

Just det gjorde Dag Hammarskjöld, han förändrade och förbättrade världen.

Att säga att Hammarskjöld haft en påverkan på den internationella politiken och FN är en underdrift, han har snarare helt förändrat dess riktning. Hammarskjöld var den som drev FN:s rätt att sända fredsbevarande styrkor till konflikter runt om i världen, ett mandat som lever kvar än idag och har räddat en ofantlig mängd civila människors liv.

Genom möten i Genève skapade han förutsättningar för att diskutera nedrustning av kärnvapen, ett ämne som än idag är ett angeläget ämne, men som under 50-talet var ännu svårare att diskutera för stormakterna.

Allt det han åstadkom har gjort att vi som lever och verkar i dag inom den samhällspolitiska sfären kan ha diskussioner om kärnvapen, göra mer effektfulla arbetsinsatser för fred, och ha meningsfulla och
förändrande konversationer om mänskliga rättigheter.

I år är det 62 år sedan Dag Hammarskjöld begravdes här i Uppsala. Fastän det gått så lång tid sedan hans död är det fortfarande inte helt klarlagt vad som hände den kvällen i nuvarande Zambias djungel, men det som lever kvar efter honom är den påverkan på vår värld som han åstadkom, både genom sitt arbete med fredsbevarande trupper, sitt fokus på mänskliga rättigheter och genom sin godhet. Dag Hammarskjöld ville det bästa för alla på vår jord, och kämpade för att uppnå en rättvis och jämställd värld ända fram till sitt sista ögonblick.

Just den godhet Dag Hammarskjöld förmedlade till världen är något som jag tycker att han definierat så vackert: ”Godhet är något så enkelt: att alltid finnas för andra, att aldrig söka sig själv.” Citatet är hämtat från ”Vägmärken” och har följt mig under denna tid, ända sedan mitt första FN-dagsfirande i biblioteket.

Det vill jag gärna förmedla till er alla, att godhet verkligen är något så enkelt.

Linnea Hildorsson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer