fbpx
Dag Hammarskjöld Foto: UN Photo/JO.
25 december, 2023 / Ambassadörernas blogg

Diplomaten och poeten Dag Hammarskjöld

Med filmen om Dag Hammarskjöld som har premiär i dagarna vill jag ta tillfället i akt och berätta om den i mina ögon fantastiska diplomaten och poeten Dag Hammarskjöld.

Jag visste inte mycket om Dag Hammarskjöld förrän jag engagerade mig inom FN, men han har kommit att bli en av mina största förebilder. Som den Uppsalabo jag är, precis som Dag Hammarskjöld, vill jag inkorporera hans anda i mitt eget arbete, så väl i mina studier inom fred och utveckling, som inom min lokala FN-förening. Där vill jag, precis som Dag Hammarskjöld gjorde; lyfta mänskliga rättigheter och försöka göra en så stor inverkan på min omgivning som jag bara kan.

Jag kommer fortfarande ihåg det första FN-dags firandet jag deltog på under 2022. Jag hade just haft mitt första uppstartsmöte med andra engagerade ungdomar för att få i gång en ungdomssektion av Uppsalas FN-förening. Jag kom in i biblioteksaulan och fick en bok tilldelad mig. “Vägmärken” hette den. Det är Dag Hammarskjölds diktbok. Jag läste hela boken samma kväll, och då visste jag att det här var något jag ville ägna mitt liv åt. Att åstadkomma förändring. Dag Hammarskjölds mod, godhet och engagemang inspirerar mig att sträva efter mer, göra mer och förändra världen till något bättre.

Just det gjorde Dag Hammarskjöld, han förändrade och förbättrade världen.

Att säga att Hammarskjöld haft en påverkan på den internationella politiken och FN är en underdrift, han har snarare helt förändrat dess riktning. Hammarskjöld var den som drev FN:s rätt att sända fredsbevarande styrkor till konflikter runt om i världen, ett mandat som lever kvar än idag och har räddat en ofantlig mängd civila människors liv.

Genom möten i Genève skapade han förutsättningar för att diskutera nedrustning av kärnvapen, ett ämne som än idag är ett angeläget ämne, men som under 50-talet var ännu svårare att diskutera för stormakterna.

Allt det han åstadkom har gjort att vi som lever och verkar i dag inom den samhällspolitiska sfären kan ha diskussioner om kärnvapen, göra mer effektfulla arbetsinsatser för fred, och ha meningsfulla och
förändrande konversationer om mänskliga rättigheter.

I år är det 62 år sedan Dag Hammarskjöld begravdes här i Uppsala. Fastän det gått så lång tid sedan hans död är det fortfarande inte helt klarlagt vad som hände den kvällen i nuvarande Zambias djungel, men det som lever kvar efter honom är den påverkan på vår värld som han åstadkom, både genom sitt arbete med fredsbevarande trupper, sitt fokus på mänskliga rättigheter och genom sin godhet. Dag Hammarskjöld ville det bästa för alla på vår jord, och kämpade för att uppnå en rättvis och jämställd värld ända fram till sitt sista ögonblick.

Just den godhet Dag Hammarskjöld förmedlade till världen är något som jag tycker att han definierat så vackert: ”Godhet är något så enkelt: att alltid finnas för andra, att aldrig söka sig själv.” Citatet är hämtat från ”Vägmärken” och har följt mig under denna tid, ända sedan mitt första FN-dagsfirande i biblioteket.

Det vill jag gärna förmedla till er alla, att godhet verkligen är något så enkelt.

Linnea Hildorsson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer