fbpx
Dag Hammarskjöld Foto: UN Photo/JO.
25 december, 2023 / Ambassadörernas blogg

Diplomaten och poeten Dag Hammarskjöld

Med filmen om Dag Hammarskjöld som har premiär i dagarna vill jag ta tillfället i akt och berätta om den i mina ögon fantastiska diplomaten och poeten Dag Hammarskjöld.

Jag visste inte mycket om Dag Hammarskjöld förrän jag engagerade mig inom FN, men han har kommit att bli en av mina största förebilder. Som den Uppsalabo jag är, precis som Dag Hammarskjöld, vill jag inkorporera hans anda i mitt eget arbete, så väl i mina studier inom fred och utveckling, som inom min lokala FN-förening. Där vill jag, precis som Dag Hammarskjöld gjorde; lyfta mänskliga rättigheter och försöka göra en så stor inverkan på min omgivning som jag bara kan.

Jag kommer fortfarande ihåg det första FN-dags firandet jag deltog på under 2022. Jag hade just haft mitt första uppstartsmöte med andra engagerade ungdomar för att få i gång en ungdomssektion av Uppsalas FN-förening. Jag kom in i biblioteksaulan och fick en bok tilldelad mig. “Vägmärken” hette den. Det är Dag Hammarskjölds diktbok. Jag läste hela boken samma kväll, och då visste jag att det här var något jag ville ägna mitt liv åt. Att åstadkomma förändring. Dag Hammarskjölds mod, godhet och engagemang inspirerar mig att sträva efter mer, göra mer och förändra världen till något bättre.

Just det gjorde Dag Hammarskjöld, han förändrade och förbättrade världen.

Att säga att Hammarskjöld haft en påverkan på den internationella politiken och FN är en underdrift, han har snarare helt förändrat dess riktning. Hammarskjöld var den som drev FN:s rätt att sända fredsbevarande styrkor till konflikter runt om i världen, ett mandat som lever kvar än idag och har räddat en ofantlig mängd civila människors liv.

Genom möten i Genève skapade han förutsättningar för att diskutera nedrustning av kärnvapen, ett ämne som än idag är ett angeläget ämne, men som under 50-talet var ännu svårare att diskutera för stormakterna.

Allt det han åstadkom har gjort att vi som lever och verkar i dag inom den samhällspolitiska sfären kan ha diskussioner om kärnvapen, göra mer effektfulla arbetsinsatser för fred, och ha meningsfulla och
förändrande konversationer om mänskliga rättigheter.

I år är det 62 år sedan Dag Hammarskjöld begravdes här i Uppsala. Fastän det gått så lång tid sedan hans död är det fortfarande inte helt klarlagt vad som hände den kvällen i nuvarande Zambias djungel, men det som lever kvar efter honom är den påverkan på vår värld som han åstadkom, både genom sitt arbete med fredsbevarande trupper, sitt fokus på mänskliga rättigheter och genom sin godhet. Dag Hammarskjöld ville det bästa för alla på vår jord, och kämpade för att uppnå en rättvis och jämställd värld ända fram till sitt sista ögonblick.

Just den godhet Dag Hammarskjöld förmedlade till världen är något som jag tycker att han definierat så vackert: ”Godhet är något så enkelt: att alltid finnas för andra, att aldrig söka sig själv.” Citatet är hämtat från ”Vägmärken” och har följt mig under denna tid, ända sedan mitt första FN-dagsfirande i biblioteket.

Det vill jag gärna förmedla till er alla, att godhet verkligen är något så enkelt.

Linnea Hildorsson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer