fbpx
Ellen Tingström, ambassadör för de globala målen 2021. Bilen är tagen framför en glaciär på Svalbard.
14 november, 2022 / Ambassadörernas blogg

Blah, blah, blah eller faktisk förändring?

”I wish the world was twice as big – and half of it was still unexplored”, sa David Attenborough, berättarrösten till många av våra vackra naturdokumentärer, när jag var barn. Men nu, när jag är 25 år gammal, pratar Attenborough i naturdokumentärerna istället om klimatkris, biodiversitetsförlust, smältande polarisar och överskridna planetära gränser.

Just nu pågår FN:s klimatkonferens COP27 i Sharm El Sheikh i Egypten, där världsledare samlas för att diskutera, utvärdera och påskynda klimatarbetet i det undertecknade Parisavtalet. Mötet har arrangerats årligen sedan 1995 men trots det tycks klimatkrisen inte tas på allvar. Besluten som fattas är inte ambitiösa nog.

Idag är 4 av 10 personer i världen under 25 år gamla och det är vi, ungdomarna, som kommer behöva leva med konsekvenserna av klimatförändringarna. Forskare menar att det är möjligt att tillgodose alla människors behov inom de planetära gränserna, men då måste vi ställa om och aktivt anpassa oss. Vi är en del av biosfären och även nästa generation kommer vara beroende av dess ekosystemstjänster.

Att vi ungdomar inkluderas i samtalet är en demokratifråga, men det är inte vår uppgift att lösa krisen. Nu är det upp till världsledare och politiker att visa att de faktiskt tar krisen på allvar. Även investerare, företag och andra aktörer med dominans på den globala marknaden måste gå före i omställningen och ta ansvar för klimatet. Det finns inga ursäkter för att inte lämna över världen till nästa generation i gott skick.

Så vad vill jag att du som läser denna text tar med dig?

  1. Vi ungdomar behöver inkluderas i samtal och beslutsfattande gällande klimatkrisen eftersom det är vår framtid det gäller. Samtidigt måste det finnas ambitiösa förebilder och stora aktörer som ställer om och visar att de tar klimatkrisen på allvar.
  2. Vi behöver en ekonomi som inte bygger på exponentiell tillväxt och där de stater och företag som släpper ut mest hålls ansvariga. Där bevarad natur har ett ekonomiskt värde och resurser används cirkulärt.
  3. Från Sveriges håll är det viktigt att vara pådrivande. Att lägga ner miljödepartementet som funnits i Sverige i 35 år är inte rätt väg att gå.

Avslutningsvis vill jag återkoppla till David Attenboroughs citat. Vår värld är inte outforskad eller dubbelt så stor. Mänskligheten dominerar hela vår planet. Nu är det vårt ansvar att säkerställa att COP27 bidrar till beslut som värnar om vårt hem. Inget mer blah, blah blah – vi har en kris att hantera!

Ellen Tingström
Ambassadör för de globala målen

Ung och engagerad?

Bli medlem och engagera dig för klimatet!

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer