fbpx
Ellen Tingström, ambassadör för de globala målen 2021. Bilen är tagen framför en glaciär på Svalbard.
14 november, 2022 / Ambassadörernas blogg

Blah, blah, blah eller faktisk förändring?

”I wish the world was twice as big – and half of it was still unexplored”, sa David Attenborough, berättarrösten till många av våra vackra naturdokumentärer, när jag var barn. Men nu, när jag är 25 år gammal, pratar Attenborough i naturdokumentärerna istället om klimatkris, biodiversitetsförlust, smältande polarisar och överskridna planetära gränser.

Just nu pågår FN:s klimatkonferens COP27 i Sharm El Sheikh i Egypten, där världsledare samlas för att diskutera, utvärdera och påskynda klimatarbetet i det undertecknade Parisavtalet. Mötet har arrangerats årligen sedan 1995 men trots det tycks klimatkrisen inte tas på allvar. Besluten som fattas är inte ambitiösa nog.

Idag är 4 av 10 personer i världen under 25 år gamla och det är vi, ungdomarna, som kommer behöva leva med konsekvenserna av klimatförändringarna. Forskare menar att det är möjligt att tillgodose alla människors behov inom de planetära gränserna, men då måste vi ställa om och aktivt anpassa oss. Vi är en del av biosfären och även nästa generation kommer vara beroende av dess ekosystemstjänster.

Att vi ungdomar inkluderas i samtalet är en demokratifråga, men det är inte vår uppgift att lösa krisen. Nu är det upp till världsledare och politiker att visa att de faktiskt tar krisen på allvar. Även investerare, företag och andra aktörer med dominans på den globala marknaden måste gå före i omställningen och ta ansvar för klimatet. Det finns inga ursäkter för att inte lämna över världen till nästa generation i gott skick.

Så vad vill jag att du som läser denna text tar med dig?

  1. Vi ungdomar behöver inkluderas i samtal och beslutsfattande gällande klimatkrisen eftersom det är vår framtid det gäller. Samtidigt måste det finnas ambitiösa förebilder och stora aktörer som ställer om och visar att de tar klimatkrisen på allvar.
  2. Vi behöver en ekonomi som inte bygger på exponentiell tillväxt och där de stater och företag som släpper ut mest hålls ansvariga. Där bevarad natur har ett ekonomiskt värde och resurser används cirkulärt.
  3. Från Sveriges håll är det viktigt att vara pådrivande. Att lägga ner miljödepartementet som funnits i Sverige i 35 år är inte rätt väg att gå.

Avslutningsvis vill jag återkoppla till David Attenboroughs citat. Vår värld är inte outforskad eller dubbelt så stor. Mänskligheten dominerar hela vår planet. Nu är det vårt ansvar att säkerställa att COP27 bidrar till beslut som värnar om vårt hem. Inget mer blah, blah blah – vi har en kris att hantera!

Ellen Tingström
Ambassadör för de globala målen

Ung och engagerad?

Bli medlem och engagera dig för klimatet!

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer