fbpx
Koll & kommentar
Atombomb över Nagasaki. Foto: Wikimedia Commons
26 september, 2023 / Ambassadörernas blogg

Atombombens kedjereaktion

Now I am become death – destroyer of worlds”, kända ord som ännu en gång blivit relevanta. Efter att filmen “Oppenheimer” hade premiär i somras blev det klart för mig att en förändring kring den globala säkerhetssituationen måste ske. Det som på bioduken framstår som ett spänningsladdat verk visar också början på den kapprustning vi ännu står för idag.

Dramat följer processen som Dr. Oppenheimer genomgår när han, under de mest kritiska momenten av andra världskriget, utvecklar atombomben. Det är med skräckblandad förtjusning som den tre timmar långa filmen visar början på den värld vi står inför idag. Under de avgörande minuterna visas en hallucination av hur tusentals kärnvapen detoneras, en bild av hur bomber faller till jorden som om det vore regn. Oppenheimer ser den kedjereaktion av massförstörelse han skapat, och vi ser den alternativa verklighet vars gräns vi är nära att nå.

Den sanning vi ser som åskådare blir verkligare när vi väl stiger ut ur biosalongen, och möts av de konsekvenser som atombombens utvecklande lett till. Dess arv gjorde ett uppenbart avtryck på det globala samhället. I många fall fick det en avskräckande inverkan, samt en insikt kring hur stor kraft ett kärnvapen innehar. I andra fall blev atombomben istället ett sätt för världsledande politiker att visa vart kraften ligger, vilket visade sig under kalla krigets kapprustning.

UNODA, FN:s organ för nedrustning, uppskattar att det totala antalet kärnvapenarsenaler idag ligger på ca 13 000. Dessa siffror visar på att vi fortsatt står inför den värld som Oppenheimer skapade 1945. Vi måste därför synliggöra det arbete inom nedrustning som FN utfört de senaste decennierna, betona vikten av TPNW samt fortsätta att lyfta fram den värld fri från kärnvapen vi alla strävar efter. 

Jag vill således uppmärksamma den internationella dagen för eliminerandet av kärnvapen, och framhäva den vikt som nedrustningen håller över den globala säkerheten. Vi är alla medvetna om de effekter som kärnvapen bär med sig och vad dessa innebär för det fredliga samhälle vi suktar efter. Det är av högsta värde att vi, för den hållbara utvecklingen samt det globala partnerskapets skull, fortsätter att arbeta för en kontinuerlig nedrustning bland världens militära krafter.

Läs gärna mer om kärnvapen och hur FN arbetar för att bevara världsfreden här!

Emmy Slåttli
Svenska FN-förbundet
 ungdomsambassadör

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer