fbpx
27 januari, 2014 /

Humanitära frågor och politiskt ledarskap

Aleksander Gabelic kommenterar den pågående fredskonferensen om Syrien i Genève.

Ett lokalt eldupphör som ger möjlighet för kvinnor och barn att lämna den belägrade staden Homs är det mest konkreta resultatet hittills under den FN-ledda konferensen om Syrien, Genève II, som inleddes i förra veckan. Det återstår att se om löftena infrias i praktiken.

Cheferna för fyra FN-organisationer larmade redan förra våren om den humanitära situationen. Fortfarande befinner sig tusentals människor i belägrade områden. Sverige och Carl Bildt har vid flera tillfällen inför Genève II framhållit det svenska humanitära biståndet, i år 230 miljoner kronor, och sitt stöd till den politiska processen. Det ekonomiska och politiska stödet är välkommet men kan inte skymma det faktum att Sverige, EU och FN har misslyckats att stoppa blodbadet på Syriens gator.

Förutsättningarna inför Genèvekonferensen har inte varit de bästa. Flera oppositionsgrupper har bojkottat samtalen. Vi visste sedan tidigare att regimen Assad inte är att lita på. Att FN-chefen Ban Ki-moon tvingades dra tillbaka sin inbjudan till Iran innebar att en viktig regional aktör uteslöts.

Efter tre års konflikt och långt över 100 000 döda måste omvärlden komma till insikt om att mer resolut handlande krävs för att dödandet, övergreppen och det humanitära lidandet ska få ett slut. I Kofi Annans sexpunktsplan från förra året fanns flera goda förslag, bland annat säkrandet av humanitärt bistånd och ett FN-övervakat eldupphör. Ett globalt vapenembargo och en flygförbudszon över Syrien är andra och högst rimliga krav.

Möjligheten att ta initiativ i FN:s generalförsamling genom det så kallade uniting for peace-förfarandet har avvisats av Sveriges utrikesminister Carl Bildt och andra men borde prövas nu när alla andra vägar tycks vara stängda. Generalförsamlingen skulle kunna rekommendera medlemmarna att införa till exempel förbud mot vapentransporter och att stoppa alla former av handelsförbindelser med Syrien.

FN:s medlemsstater, och i synnerhet medlemmarna i säkerhetsrådet, förtjänar skarp kritik för hanteringen av Syrienkonflikten hittills. Vad vi ser är en upprepning av de misstag som gjordes på 1990-talet när FN:s medlemsstater inte förmådde att samla sig för att stoppa blodbadet på till exempel Balkan och i Demokratiska republiken Kongo och Darfur.

Nu vidtar de svåra förhandlingarna om Syriens politiska framtid. Oavsett utgången av fredskonferensen måste omvärlden bli betydligt mer aktiv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer