fbpx
12 juni, 2014 /

Nordiskt Forum: nya krafttag för jämställdhet

I dag drar jämställdhetskonferensen Nordiskt Forum igång i Malmö. Konferensen, som arrangeras av organisationer ur den nordiska kvinnorörelsen, utgör ett gemensamt krafttag för att skapa en ny agenda för den globala jämställdhetspolitiken och för stärkandet av kvinnor och flickors rättigheter. Konferensens diskussioner grundar sig i FN:s Kvinnokonvention, Pekingdeklarationen och handlingsplanen från Peking.

Svenska FN-förbundet kommer att finnas på plats och vara med i diskussionerna, med ett fokus på att synliggöra flickors utsatta situation och vikten av att deras rättigheter stärks i den kommande jämställdhets- och utvecklingsagendan.

Svenska FN-förbundet och Finska FN-förbundet håller gemensamt seminarium på fredag klockan 16:00-17:30 i sal Brantenberg. Seminariet utreder vad som har hänt sedan Pekingkonferensen för 20 år sedan, vilken roll FN och civilsamhällesorganisationer har i det globala jämställdhetsarbetet och tar fasta på framgångar och utmaningar. Diskussionerna kommer även att fokusera på hur vi kan skapa konkreta lösningar för att öka jämställdheten i norden och i världen.

Konferensen äger rum på Malmö Arena och Malmömässan och pågår 12-15 juni. För mer information om Nordiskt Forum besök http://nf2014.org/

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer