fbpx
3 juli, 2014 /

FN ger stöd i vardagen

FN-samarbetet gör nytta i vardagen för tusentals människor – även i Sverige, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Det internationella samarbetet i Förenta Nationerna tycks ibland befinna sig långt från den egna vardagen. Men resolutioner och avtal mellan världens regeringar påverkar tusentals människor även i ett förhållandevis tryggt land som Sverige. Flera aktuella exempel visar att FN-samarbetet är ett stöd i vardagen också här.

FN arbetar mot barnäktenskap som är ett växande globalt problem. I Sverige lever omkring 70 000 unga i rädsla för att inte få välja sin partner. Fram tills nu har det varit möjligt att söka dispens för att gifta bort minderåriga i Sverige. Svenska FN-förbundet har drivit kravet att alla möjligheter att ingå eller erkänna äktenskap med omyndiga ska tas bort. En ny lag mot barn- och tvångsäktenskap gör det från den 1 juli straffbart att medverka till äktenskapsbrott eller att förbereda en resa med barnäktenskap som syfte. Religiösa samfund kan förlora sin vigselrätt om de medverkar till barnäktenskap. Skola, sociala myndigheter och länsstyrelsen ska tillsammans motverka att unga flickor och pojkar blir bortgifta. Det är vårt gemensamma ansvar att övervaka att den nya lagen blir effektiv.

I Sverige är attityden till personer med utländsk bakgrund och flyktingar huvudsakligen positiv. Samtidigt existerar hatbrott och rasistisk propaganda. Utanförskap och diskriminering på arbetsmarknaden drabbar både utlandsfödda och personer som är födda i Sverige Det har Svenska FN-förbundet och 32 andra organisationer påtalat inför ett förhör nästa år med Sveriges regering i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Regeringen bör ta emot FN:s erbjudande om stöd att inrätta en oberoende nationell myndighet som bland annat kan stödja kommunerna i deras antidiskrimineringsarbete. Därmed kan de mänskliga rättigheterna stärkas också i vårt land.

Konflikter i Centralafrikanska republiken och andra afrikanska länder, oroligheterna i Ukraina och våldet i Syrien och Irak visar att omsorg om det nationella försvaret måste kombineras med ansvar för kollektiv säkerhet. Trots det vill de politiska partierna överföra stora summor från Försvarsmaktens internationella insatser till det nationella försvaret. I dag finns färre än 30 svenskar i FN-ledda militära fredsinsatser – en historiskt låg siffra. En tryggare värld, också för oss själva, förutsätter att vi bidrar till internationell fred och säkerhet. Riksdagsbeslutet nyligen om 250 svenskar till FN-insatsen i Mali måste följas av ytterligare truppbidrag till FN:s fredsfrämjande arbete.

FN-frågorna gör sig ständigt påminda och vittnar om behovet av fortsatt aktivt stöd för FN-samarbetet – från regering och riksdag men också genom engagemang och aktiviteter i folkrörelser och på gräsrotsnivå. Ett starkare och bättre FN är också ett stöd för en bättre vardag.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer