fbpx
18 augusti, 2014 /

500 dagar kvar

Den 18 augusti återstår 500 dagar till 2015 då millenniemålen ska vara uppnådda. Det uppmärksammar Svenska FN-förbundet som i helgen utbildade en ny kull millenniemålsambassadörer.

I dag den 18 augusti återstår 500 dagar till år 2015 då FN:s millenniemål ska vara uppfyllda. De åtta målen formulerades vid ett FN-möte år 2000 och är de första i sitt slag som kvantifierar och jämför utveckling under en rad år. Mellan 1990 och 2015 ska världens ledare bland annat halvera den extrema fattigdomen och hungern, se till att alla pojkar och flickor får gå i skola och minska mödra- och barnadödligheten. Dessutom åtar sig världens rika länder att stödja de fattiga länderna genom rättvisare handelsvillkor och ökat bistånd.

När endast 500 dagar återstår till 2015 är bilden fortfarande splittrad. Ett par millenniemål har redan uppnåtts, vissa är på väg att uppnås medan ytterligare andra släpar efter. Den stora ljuspunkten är utvecklingen i Sydostasien där fattigdomsmålen och skolgång för pojkar och flickor redan är uppnådda. Alarmerande är att länder som är i eller nyligen har befunnit sig i konflikt ofta inte har nått ett enda av målen. Också Afrika söder om Sahara släpar efter, även om många afrikanska länder nu upplever en positiv utveckling.

Just den dubbla bilden av tillståndet i världen gör det svårt att sprida kunskap om utvecklingsfrågorna. Nyheter och debatt fokuserar ofta på brist på utveckling. Det är förmodligen också orsaken till den utbredda uppfattningen bland både unga och vuxna att tillståndet i världen är sämre än det är.

För att belysa bilden av både framsteg och bakslag sedan 1990 driver Svenska FN-förbundet webbsidan Världskoll.se. Det är ett verktyg för unga och lärare i skolan och för andra som vill lära sig mer om utvecklingen i världen. Omkring 25 länder finns representerade på sajten som låter användaren jämföra läget i Sverige med till exempel Afghanistan, Kenya eller Venezuela.

Sverige har under lång tid legat långt framme när det gäller biståndsvilja och stöd till FN:s millenniearbete. Sverige bör kräva att också övriga EU-medlemmar höjer sitt bistånd till FN-målet 0,7 procent av BNI. EU måste också ompröva sin handels- och jordbrukspolitik som i dag hindrar fattiga länder att konkurrera med sina produkter. Sverige är också alltför ensamt i EU-kretsen att uppmärksamma den fortfarande höga mödradödligheten.

Världen är komplex, men den blir en allt bättre plats att leva på. Fler barn än någonsin går i skolan, många människor har tillgång till rent vatten och vi lever längre än tidigare. Utmaningen att formulera nya utvecklingsmål, den så kallade post-2015-processen, pågår för fullt. FN-rörelsen i Sverige drar sitt strå till stacken genom utbildning om och opinionsbildning till förmån för millenniemålen. I helgen utbildades en ny kull millennieambassadörer på Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm. Femton ungdomar ska under det kommande året engagera sig i globala frågor, sprida kunskap om millenniemålen och driva lokala projekt på sina hemorter.

Läs mer om FN-förbundets millenniearbete på http://www.fn.se/om-oss/verksamhet-/utveckling-och-fattigdomsbekampning/.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer