fbpx
10 december, 2014 /

MR-dagen: Mänskliga rättigheter inte givet i Sverige

Svenska FN-förbundets goodwillambassadörer Jason ”Timbuktu” Diakité, Carolina Klüft, Anna Bergendahl och Zinat Pirzadeh undertecknar tillsammans med Aleksander Gabelic ett upprop för ett mänskligare Sverige i Expressen.
Se Svenska FN-förbundets seminarium ”Sverige och mänskliga rättigheter – vad säger FN?”

De mänskliga rättigheterna står under ständigt hot. Dagligen utsätts människor för våld och diskriminering runt om i världen. Sverige är inget undantag. I dag på FN-dagen för de mänskliga rättigheterna vill vi höja våra röster för ett mänskligare Sverige.

En våg av främlingsfientlighet och rasism går genom Europa. Ideologier och politiska rörelser som borde ha förpassats till historiens soptipp är åter på frammarsch mindre än 70 år efter andra världskriget och bara tjugo år efter massmördandet på Balkan och i Rwanda.

Sverige är i huvudsak ett tolerant land. Här finns bred acceptans för att människor är olika, men hat och intolerans existerar även här. De krafter som verkar för att splittra andra länder i Europa hotar att splittra även Sverige. Vi har alla ett ansvar att ta ställning för grundläggande värderingar om alla människors lika värde och rättigheter.

Sverige står bakom de flesta FN-konventionerna och gör goda insatser för stärkta globala mänskliga rättigheter. Självbilden har länge varit att vi själva inte har problem. På senare år har det blivit allt mer tydligt att sanningen är en annan. Även i Sverige utsätts människor för diskriminering, kränkning och våld på grund av till exempel hudfärg, religion, kön, sexuell läggning eller funktionshinder.

De flesta har råkat ut för eller sett exempel på intolerans. Så ska det inte behöva vara. Vi vill att Sverige ska vara ett land där alla kan känna sig trygga och där alla står upp för människovärdet.

Inga barn ska under sin uppväxt behöva höra nedsättande ord om sin eller sina föräldrars hår- eller hudfärg. Inga flickor eller pojkar ska av religiösa, kulturella eller traditionella skäl tvingas till barn- eller tvångsäktenskap och därigenom förlora möjligheten att forma sitt eget liv. Ingen människa ska behöva leva halva sitt liv utan att våga berätta att den är homosexuell, bisexuell, transperson eller queer. Ingen som har kommit till Sverige på flykt undan krig och konflikt eller för att arbeta ska behöva vara rädd för att attackeras verbalt eller fysiskt.

Attityder skapar vi tillsammans. Ledarskap och mångfald – i politiken, näringslivet och föreningslivet – handlar om att ta fram förebilder. Genom utbildning kan vi utmana våra egna fördomar. Skolan spelar en avgörande roll för hur vi bemöter varandra och rättighetsfrågorna måste få utrymme i undervisningen. Det civila samhället – trossamfund, idrottsrörelsen, fackliga organisationer och andra – måste bevaka det offentliga Sverige och samtidigt vara uppmärksamt på missförhållanden i de egna leden.

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta för våld, diskriminering och utestängning. Sverige har fortfarande långt kvar till verklig jämställdhet. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och måste försvaras.

Utanförskap är ett slöseri med mänskliga resurser och ett svek mot den som ställs åt sidan. Hur ett land skyddar sina invånares mänskliga rättigheter är ett test på hur man ser på människovärde och icke-diskriminering. I januari förhörs regeringen i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Sverige har fått återkommande kritik från FN för bland annat hatbrott, våld mot kvinnor och diskriminering mot personer med utländsk bakgrund på bostads- och arbetsmarknaden.

FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna och de olika människorättskonventionerna ställer krav på aktivt arbete. Svenska myndigheter, beslutsfattare och rättsväsende måste få stöd och kunskap om vad det innebär att leva upp till MR-åtaganden i det dagliga mötet med människor. Regeringen måste arbeta målmedvetet för att Sverige ska bli bäst i klassen på mänskliga rättigheter – även på hemmaplan.

På FN-dagen för mänskliga rättigheter uppmanar vi alla att hjälpas åt att göra Sverige till ett land där allas rättigheter respekteras. Vi vill helt enkelt ha ett mänskligare Sverige.

Anna Bergendahl, artist, låtskrivare och goodwillambassadör för Svenska FN-förbundet

Jason Diakité, artist och goodwillambassadör för Svenska FN-förbundet

Carolina Klüft, fd elididrottare och goodwillambassadör för Svenska FN-förbundet

Zinat Pirzadeh, författare och goodwillambassadör för Svenska FN-förbundet

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer