fbpx
10 februari, 2015 /

Från ord till handling i FN-politiken

Regeringen måste omsätta sina FN-politiska ambitioner i praktiken, skriver Aleksander Gabelic inför riksdagens utrikespoltiiska debatt den 11 februari.

Vid onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen har utrikesminister Margot Wallström tillfälle att berätta hur regeringen tänker uppfylla sina löften om en mer aktiv svensk FN-politik. I regeringsdeklarationen i september talade statsminister Stefan Löfven om ökat samarbete i FN. Utrikesministern själv har talat om bland annat en feministisk utrikespolitik. Några uppgifter bör prioriteras för att de vällovliga ambitionerna ska omsättas i praktiken.

Det svenska truppbidraget till FN:s fredsfrämjande insats i Mali är ett viktigt bidrag till internationell fred och säkerhet och ett välkommet trendbrott efter flera års svensk frånvaro från FN-ledda insatser. Sverige bör parallellt med den viktiga och inte riskfria insatsen i Mali bidra till diskussionen om hur mänsklig säkerhet ska stärkas och särskilt kräva att FN-principen skyldighet att skydda tillämpas betydligt oftare än i dag.

På utvecklingsområdet har FN inlett slutspurten för en ny dagordning för hållbar utveckling. I år ska länderna komma överens om hur världen ska nå hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Millenniearbetet har varit framgångsrikt men några länder har hamnat efter. Situationen för världens flickor och kvinnor, inte minst sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, måste förbättras.

FN:s råd för mänskliga rättigheter presenterade nyligen sina rekommendationer till Sveriges regering efter ett förhör i Genève. Rådet upprepar flera gånger sitt krav att Sverige bör inrätta en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. Sverige uppmanas också att ta fasta på rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Andra rekommendationer rör bland annat barns rättigheter, förekomsten av rasism och hatbrott samt tortyrförbudet. Här krävs ett tydligt rättighetsperspektiv som ger alla människor lika möjligheter och motverkar utanförskap.

Svenska FN-förbundet har ställt sig bakom den internationella kampanjen 1 for 7 billion som verkar för en mer öppen process inför valet av ny generalsekreterare efter Ban Ki-moon. Ett av kraven är att meriter och inte maktförhållanden ska styra valet av ny FN-chef, som för övrigt efter åtta män på posten gärna får vara en kvinna. Öppenhet och transparens i FN-systemet ska vara en svensk profilfråga också inom ramen för kandidaturen till en plats för Sverige i säkerhetsrådet 2017-2018.

Inom kort bildas en FN-grupp i Sveriges riksdag. Det är ett välkommet initiativ som kan öka kunskapen om och engagemanget för FN-frågor bland våra folkvalda. Regeringen bör å sin sida formulera en svensk FN-vision och hitta former för återkommande dialog med riksdag och frivilligorganisationer.

FN gör mycket bra och en del, som medlemmarnas stöd till det humanitära arbetet och beredskapen att ingripa i konflikter, kan förbättras. Sverige ska vara med och driva FN i rätt riktning. För det krävs en aktiv svensk FN-politik som fylls med innehåll. Det är en angelägenhet för regering, riksdag och hela det svenska samhället.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer