fbpx
13 maj, 2015 /

Frågetecken i fallet Kompass

En rad frågetecken omger FN:s hantering av fallet med den svenske tjänstemannen Anders Kompass som stängdes av för att ha larmat om misstänkta sexuella övergrepp, skriver Aleksander Gabelic.

En rad frågetecken omger FN:s hantering av fallet med Anders Kompass, den svenske tjänstemannen som stängdes av för att ha larmat om misstänkta sexuella övergrepp av fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken. Flera utredningar pågår inklusive en i Frankrike. Enligt uppgift har nu också USA signalerat att man vill undersöka omständigheterna i fallet. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, prins Zeid, höll nyligen en presskonferens i Genève som inte bidrog till att sprida nytt ljus över historien.

En intern FN-domstol har beordrat att avstängningen av Kompass ska hävas tills FN:s egen utredning är klar. Beslutet är välkommet. Det visar också att större klarhet krävs i hur FN-ledningen har skött ärendet och hur man kommer att agera framöver.

FN och medlemsstaterna måste framför allt upprätthålla den nolltolerans mot sexuella övergrepp som den tidigare generalsekreteraren Kofi Annan och den nuvarande FN-chefen Ban Ki-moon har infört. Domstolen skickar också en tydlig signal om att FN-tjänstemän inte får tystas på det sätt som har skett genom avstängningen av Kompass.

Det är olyckligt att höga FN-företrädare har gjort uttalanden i skuldfrågan under pågående utredning. Utredningen måste få ha sin gång och komma fram till sina slutsatser utan att utsättas för påtryckningar. FN-ledningen bör däremot klargöra hur man ser på upprätthållandet av nolltolerans mot sexuella övergrepp och hur FN i fortsättningen ska agera när personal larmar om misstänkta övergrepp.

Över 100 000 fredsbevarande FN-soldater och -poliser bidrar till säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter världen över. FN-personal gör dagligen förtjänstfulla insatser, ofta i tuffa miljöer, som ger miljoner människor chansen till ett bättre liv. Också mot denna bakgrund är det viktigt att världsorganisationen hanterar anklagelser om övergrepp, intern kritik och signaler om oegentligheter på ett ansvarsfullt sätt.

FN:s medlemsländer har ett gemensamt ansvar att stå upp för FN:s värdegrund och principen om nolltolerans. Medlemsländerna måste verka för en kultur som uppmuntrar och inte avskräcker FN-tjänstemän från att uppmärksamma missförhållanden. Det är också en fråga som rör effektivitet, öppenhet och transparens i hela FN-systemet.

Även säkerhetsrådet behöver fler länder som står upp för FN:s egna principer och kan bidra till att utveckla FN och stärka dess trovärdighet. Ett starkt och effektivt FN står på dagordningen för Sveriges kandidatur till en plats i FN:s säkerhetsråd. Fallet Anders Kompass är ytterligare ett starkt argument för regeringen att driva den svenska kandidaturen med kraft och verka för en modern, resultatinriktad och aktiv FN-politik.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer