fbpx
7 oktober, 2015 /

Ta täten i arbetet för fackliga rättigheter, Löfven

FN:s nya utvecklingsagenda ger möjlighet att göra skillnad för miljontals människor, skriver FN-förbundet och fyra fackliga organisationer på världsdagen för anständigt arbete.

I dag den 7 oktober är det världsdagen för anständigt arbete.

Det är en dag för att protestera mot kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet runt om i världen, men också för att ge extra stöd åt arbetet för ett hållbart och anständigt arbetsliv.

Detta arbete har nu fått tydligare fokus i och med FN:s nya agenda för hållbar utveckling, Agenda 2030. Sverige bör ta täten i arbetet med att både främja och leva upp till målen för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.

Den nya globala utvecklingsagendan bygger på millennieutvecklingsmålen som antogs år 2000. De senaste 25 åren har en miljard människor lyfts ur extrem fattigdom. Antalet människor i den arbetande medelklassen, med en inkomst på över fyra dollar per dag, har nästan tredubblats.

Framgångarna har varit stora, men det finns många utmaningar kvar. 21 miljoner människor sitter fast i slavliknande kontrakt, 170 miljoner barn tvingas att arbeta och 2,3 miljoner människor mister livet på jobbet varje år.

Det är därför mycket glädjande att FN:s medlemsstater för bara lite drygt en vecka sedan enades om en ambitiös agenda med nya globala utvecklingsmål till 2030. Det är också positivt att agendan lyfter fram sysselsättning och anständigt arbete som viktiga verktyg för fattigdomsbekämpning. Vägen ut ur den desperata situationen som fattigdom utgör går oftast genom ett arbete och egen försörjning.

Det är i sin tur avgörande för hållbar, inkluderande och jämlik ekonomisk tillväxt. Vi hoppas därför att världsdagen för anständigt arbete skickar ett tydligt budskap till världens regeringar att arbetet för att uppnå målen i utvecklingsagendan måste inledas omedelbart – och att arbetet måste bygga på full respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet.

Fackliga rättigheter är en del av de mänskliga rättigheterna. Kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet sker inte endast i mindre utvecklade länder eller diktaturer. På senare tid har vi sett det i vår omedelbara närhet.

I Finland föreslås en rad kraftiga försämringar för löntagarna som äventyrar den grundläggande fria förhandlingsrätten. I Litauen kan anställda sägas upp utan orsak och i Storbritannien vill regeringen begränsa rätten att strejka och uppmuntrar till strejkbryteri. I andra delar av Europa har vi sett hur kollektivavtal och trygghetssystem försämrats i krisens spår.

Det är en djupt oroande utveckling både för enskilda arbetstagare och för ekonomin. Goda arbetsvillkor och rättigheter för löntagare leder till bättre ekonomisk utveckling. Det ger högre produktivitet, starkare konkurrenskraft och större jämlikhet. I en värld präglad av global ekonomisk kris behövs verkligen en agenda för både fler och bättre jobb, även i Sverige och övriga Europa.

Full och produktiv sysselsättning och anständigt arbete för alla är både ett mål och ett medel för att uppnå hållbar utveckling med social integration och ökad jämlikhet och jämställdhet.

Vi uppmanar därför Sveriges regering att tillsammans med övriga EU medlemmar ta genomförandet av Agenda 2030 på största allvar. Vi välkomnar regeringens skrivningar i årets budgetproposition med ökat fokus i biståndspolitiken på produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor samt intentionen att följa ILO:s ”Decent Work Agenda”.

Det ligger också i linje med Sveriges antagna politik för global utveckling, PGU. Nu vill vi se ett genomslag för detta i praktiken, på alla politikområden.

Ansträngningar för ökad sysselsättning och anständigt arbete måste genomsyra hela Sveriges politik, från diplomatiska kontakter via exportfrämjande till utvecklingssamarbetet. Att genom de nya globala målen utrota extrem fattigdom och att göra det på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt är den övergripande utmaningen i vår tid.

Med FN:s nya utvecklingsagenda har vi nu en unik möjlighet att göra skillnad för miljontals människor runt om i världen.

Göran Arrius, ordförande Saco
Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet
Kristina Henschen, chef Union to Union
Eva Nordmark, ordförande TCO
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer