FN:s nya utvecklingsagenda ger möjlighet att göra skillnad för miljontals människor, skriver FN-förbundet och fyra fackliga organisationer på världsdagen för anständigt arbete.
I dag den 7 oktober är det världsdagen för anständigt arbete.
Det är en dag för att protestera mot kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet runt om i världen, men också för att ge extra stöd åt arbetet för ett hållbart och anständigt arbetsliv.
Detta arbete har nu fått tydligare fokus i och med FN:s nya agenda för hållbar utveckling, Agenda 2030. Sverige bör ta täten i arbetet med att både främja och leva upp till målen för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.
Den nya globala utvecklingsagendan bygger på millennieutvecklingsmålen som antogs år 2000. De senaste 25 åren har en miljard människor lyfts ur extrem fattigdom. Antalet människor i den arbetande medelklassen, med en inkomst på över fyra dollar per dag, har nästan tredubblats.
Framgångarna har varit stora, men det finns många utmaningar kvar. 21 miljoner människor sitter fast i slavliknande kontrakt, 170 miljoner barn tvingas att arbeta och 2,3 miljoner människor mister livet på jobbet varje år.
Det är därför mycket glädjande att FN:s medlemsstater för bara lite drygt en vecka sedan enades om en ambitiös agenda med nya globala utvecklingsmål till 2030. Det är också positivt att agendan lyfter fram sysselsättning och anständigt arbete som viktiga verktyg för fattigdomsbekämpning. Vägen ut ur den desperata situationen som fattigdom utgör går oftast genom ett arbete och egen försörjning.
Det är i sin tur avgörande för hållbar, inkluderande och jämlik ekonomisk tillväxt. Vi hoppas därför att världsdagen för anständigt arbete skickar ett tydligt budskap till världens regeringar att arbetet för att uppnå målen i utvecklingsagendan måste inledas omedelbart – och att arbetet måste bygga på full respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet.
Fackliga rättigheter är en del av de mänskliga rättigheterna. Kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet sker inte endast i mindre utvecklade länder eller diktaturer. På senare tid har vi sett det i vår omedelbara närhet.
I Finland föreslås en rad kraftiga försämringar för löntagarna som äventyrar den grundläggande fria förhandlingsrätten. I Litauen kan anställda sägas upp utan orsak och i Storbritannien vill regeringen begränsa rätten att strejka och uppmuntrar till strejkbryteri. I andra delar av Europa har vi sett hur kollektivavtal och trygghetssystem försämrats i krisens spår.
Det är en djupt oroande utveckling både för enskilda arbetstagare och för ekonomin. Goda arbetsvillkor och rättigheter för löntagare leder till bättre ekonomisk utveckling. Det ger högre produktivitet, starkare konkurrenskraft och större jämlikhet. I en värld präglad av global ekonomisk kris behövs verkligen en agenda för både fler och bättre jobb, även i Sverige och övriga Europa.
Full och produktiv sysselsättning och anständigt arbete för alla är både ett mål och ett medel för att uppnå hållbar utveckling med social integration och ökad jämlikhet och jämställdhet.
Vi uppmanar därför Sveriges regering att tillsammans med övriga EU medlemmar ta genomförandet av Agenda 2030 på största allvar. Vi välkomnar regeringens skrivningar i årets budgetproposition med ökat fokus i biståndspolitiken på produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor samt intentionen att följa ILO:s ”Decent Work Agenda”.
Det ligger också i linje med Sveriges antagna politik för global utveckling, PGU. Nu vill vi se ett genomslag för detta i praktiken, på alla politikområden.
Ansträngningar för ökad sysselsättning och anständigt arbete måste genomsyra hela Sveriges politik, från diplomatiska kontakter via exportfrämjande till utvecklingssamarbetet. Att genom de nya globala målen utrota extrem fattigdom och att göra det på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt är den övergripande utmaningen i vår tid.
Med FN:s nya utvecklingsagenda har vi nu en unik möjlighet att göra skillnad för miljontals människor runt om i världen.
Göran Arrius, ordförande Saco
Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet
Kristina Henschen, chef Union to Union
Eva Nordmark, ordförande TCO
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer