Colombia har tagit ett betydande steg för att förbättra flickors rättigheter genom att anta en ny och omfattande lag som förbjuder både barnäktenskap och tidiga förbindelser. Lagen fastställer en strikt minimiålder på 18 år för äktenskap utan några undantag och ersätter den tidigare lagstiftningen som tillät äktenskap från 14 års ålder med föräldrars samtycke. Syftet är att skydda barn, särskilt flickor, från de allvarliga konsekvenser som könsbaserad ojämlikhet, tonårsgraviditeter, skolavhopp och våld medför.
Om lagen går igenom, vilket kräver godkännande av president Gustavo Petro, markerar den ett banbrytande och historiskt steg för att stoppa barnäktenskap i Colombia. Lagen fastställer inte bara en minimiålder för äktenskap utan fokuserar också på förebyggande åtgärder och stöd för att skydda barn och unga, särskilt flickor.
Lagen adresserar strukturella problem där kulturella normer och fattigdom driver på tidiga äktenskap, vilket särskilt drabbar flickor i landsbygdsområden och bland ursprungsbefolkningar. Enligt statistik från Girls not Brides ingår cirka 23 procent av flickor och unga kvinnor i Colombia äktenskap eller förbindelser innan de fyller 18 år. I landsbygds- och ursprungsområden är andelen 40–65 procent.
Lagen föreskriver också ett utbildningsprogram för att informera om orsakerna bakom och konsekvenserna av tidiga äktenskap, samt inrättandet av ett nationellt program för hälso- och livsprojekt för barn och ungdomar. Dessutom ska årliga rapporter från ministeriet för jämställdhet och ekonomi lämnas till kongressen för att utvärdera lagens genomförande och resultat.
Läs hela på www.girlsnotbrides.orgDen nya lagen i Colombia innebär att landet uppfyller internationella åtaganden som Agenda 2030 och FN:s barnkonvention. Det är välkommet även om det har dröjt. Om lagen godkänns blir Colombia det senaste landet i regionen som vidtar konkreta och kraftfulla åtgärder mot barnäktenskap.
För att uppnå verklig förändring krävs dock mer än enbart lagstiftning, vilket lagen också beaktar. Avgörande är att genomförandet sträcker sig över flera sektorer, involverar normbildande arbete och återspeglar långsiktigt engagemang från alla relevanta aktörer.
Lagen röstades igenom strax efter den första globala ministerkonferensen om våld mot barn som ägde rum i Colombias huvudstad Bogotá. Under konferensen förpliktigade sig över 100 regeringar att intensifiera sina insatser för att stoppa våld mot barn. Sverige var medarrangör tillsammans med Colombia, Världshälsoorganisationen (WHO), Unicef och FN:s särskilda representant för våld mot barn.
Den nya lagen är resultatet av många års påverkansarbete från civilsamhällesorganisationer, bland andra Girls Not Brides, som lyft fram de negativa effekterna av barnäktenskap för unga flickors hälsa, utbildning och självständighet. Inför omröstningen publicerade Girls Not Brides och andra organisationer ett positionspapper som uppmanade till stärkt engagemang för att godkänna, genomföra och fullt ut finansiera den nya lagen.
05 november, 2024 / Nyheter
Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.
Läs mer04 november, 2024 / Nyheter
Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut
Läs mer01 november, 2024 / Nyheter
Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i
Läs mer30 oktober, 2024 / Världshorisont
Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,
Läs mer24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden
Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen.
Läs mer23 oktober, 2024 / Debattartiklar
Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.
Läs mer22 oktober, 2024 / Nyheter
FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med
Läs mer17 oktober, 2024 / Nyheter
Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!
Läs mer14 oktober, 2024 / Världshorisont
Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.
Läs mer