fbpx
12 april, 2024 /

Ny ansökan om palestinskt medlemskap i FN

Den palestinska myndigheten har åter ansökt om att Palestina ska få bli fullvärdig medlem i Förenta Nationerna. Det sker i ljuset av Israels vedergällningskrig efter Hamas terrorattack den 7 oktober 2023.

Enligt regelverket ska en ansökan om FN-medlemskap lämnas till generalsekreteraren som vidarebefordrar den till säkerhetsrådet. Om inte rådet har invändningar prövas därefter ansökan av en rådgivande kommitté som består av samma femton länder som finns i rådet.

Kommittén sammanträdde på torsdagen och misslyckades med att nå samsyn, enligt Malta som är ordförande i rådet i april.

Enligt uppgift kommer nu Algeriet att initiera en omröstning i medlemskapsfrågan i säkerhetsrådet den 18 april. Avslutningsvis får generalförsamlingen frågan på sitt bord, oavsett om rådet rekommenderar medlemskap eller inte. I båda fallen ska rådet redogöra för diskussionen som har förts.

Palestina har observatörsstatus i FN och är medlem i flera FN-organisationer. Senast landet ansökte om medlemskap i FN var 2011.

Läs hela på www.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Den palestinska statsbildningen, som omfattar Gaza, Västbanken och det ockuperade östra Jerusalem, erkänns av 140 FN-medlemmar, det vill säga drygt två tredjedelar av världens länder. På Gaza styr terrorstämplade Hamas och på Västbanken styr Fatah med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som ledare.

Palestina vill genom sin förnyade ansökan om medlemskap i FN sätta ljuset på det omfattande humanitära lidande som befolkningen i Gaza utsätts för och som ledande FN-företrädare och en lång rad medlemsländer har kritiserat.

Säkerhetsrådet kan nu komma att få avgöra om Palestina ska betraktas som en ”fredsälskande stat” som kan och vill uppfylla de åtaganden som krävs enligt FN-stadgan Synen på Hamas splittrar FN-medlemmarna och det har noterats i debatten att varken generalförsamlingen eller säkerhetsrådet hittills har fördömt Hamas terrorattack. Ett återkommande FN-krav under kriget har varit att Hamas friger gisslan.

USA är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet och Israels närmaste allierade. Även om den amerikanska tonen mot Israel har skärpts under senare tid talar mycket för att USA åter lägger in sitt veto och att Palestina även den här gången misslyckas att bli fullvärdig medlem i FN.

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer