fbpx
Johannes Vasara-Hammare kommer att jobba som ungdomsledare med fokus på mångfald och inkludering. Foto: Privat
19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

I mitten av februari hölls ett uppstartsmöte för det nya projektet där FN-förbund i sju länder rekryterat ungdomsledare som ska jobba med mångfald och inkludering. En av dem är 28-årige Johannes Vasara-Hammare. Han bor i en liten by utanför Kiruna och arbetar till vardags som gymnasielärare. I och med projektet kommer han bland annat att få besöka Georgien och ta del av workshops och föreläsningar. Sedan kommer han själv att arrangera aktiviteter för andra unga.

Uppvuxen i norra Sverige

Johannes intresse för mångfald och inkludering grundar sig i hans uppväxt med tornedalska rötter på sin mammas sida och samiska rötter på sin pappas.

– Min bakgrund berikar mig på många sätt, däribland med språkkunskaper och olika perspektiv. Den samiska och tornedalska kulturen visar på ett annat sätt att leva. Människor är mer beroende av varandra, något som var ännu tydligare om man ser tillbaka i historien, säger han.

– Tidigare hade de renskötande samerna inte fasta bostäder, de var där renarna fanns. På vintrarna kom de in till byarna och bodde hos de fastboende, något som knöt starka band mellan folken, fortsätter han.

För Johannes är olika folkgrupper, olika språk och olika kulturer en del av vardagen. Han kan själv fem språk: svenska, engelska, samiska, finska och norska. Han har också upplevt fördomar kopplade till sin bakgrund. Det finns fördomar både mot samer och den tornedalska minoriteten, säger han.

– Det kan förvåna mig ibland att vi i Sverige inte har så bra koll på våra nationella minoriteter.

En unik möjlighet

Johannes vill bidra med sitt perspektiv i projektet och ser det som en unik möjlighet. Han ser fram emot att möta människor, både från Sverige och andra länder, och att utbyta erfarenheter. Han hoppas också på att ta med sig nya kunskaper till sitt jobb som lärare efter projektet.

– Det känns fantastiskt att få vara med i det här sammanhanget. När jag erbjöds uppdraget tänkte jag att jag skulle ångra mig om jag inte tackade ja.

– Jag hoppas att jag ska få några oväntade lärdomar. Jag är helt övertygad om att jag kommer bli överraskad och det ser jag fram emot, avslutar han.

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer