fbpx
FN-chefen António Guterres möter journalister vid gränsövergången mellan Gaza och Egypten. Foto: UN Photo.
5 februari, 2024 / Nyheter

Israel måste lyssna på omvärlden


I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Den 7 februari har fyra månader förflutit sedan den palestinska terrororganisationen Hamas genomförde en blodig attack mot civila israeler, dödade 1 200 personer och tog över 200 som gisslan. Sedan dess har enligt hälsomyndigheterna i Gaza fler än 25 000 civila palestinier dödats i ett oproportionerligt israeliskt vedergällningskrig.

FN har vid flera tillfällen kritiserat den israeliska krigföringen. Det gäller bland annat attacker mot flyktingläger, sjukhus och skolor och order att massevakuera palestinier till de södra delarna av Gaza.

Svenska FN-förbundet har sedan Gazakriget utbröt pekat på de principer som FN-ledningen har framhållit: skydd för civila, humanitärt tillträde, frisläppande av gisslan samt humanitär vapenvila. Det stora antalet dödade civila och den svåra humanitära situationen understryker vikten av att parterna lyssnar på FN, menar förbundsordförande Annelie Börjesson.

– Människorna i Gaza lever i en verklighet där de humanitära förhållandena är helt fruktansvärda. FN:s livsmedelsprogram larmar om hunger och svält, sjukdomar breder ut sig, förstörelsen är enorm och det råder brist på det mesta. De civila drabbas på ett sätt som vare sig är proportionerligt eller förenligt med krigets lagar. Israel måste lyssna på den massiva kritiken från FN och medlemsländerna, säger Börjesson.

Såväl FN:s generalsekreterare António Guterres som företrädare för FN:s kontor för mänskliga rättigheter och flera humanitära FN-organisationer har under senare tid skärpt tonen mot Israel. FN-ledningen och flera medlemsländer kräver ett slut på kriget, ett självständigt och fritt Palestina och återgång till principen om en tvåstatslösning där både israeler och palestinier lever inom säkra och erkända gränser.

Internationella domstolen lämnade den 26 januari en första bedömning i en pågående rättstvist mellan Sydafrika och Israel. I ett uttalade sägs att palestinierna har rätt att skyddas från folkmordshandlingar och uppmanar Israel att vidta alla åtgärder som står i dess makt för att förebygga sådana handlingar. Även domstolen uppmanar Israel att medge humanitärt tillträde för hjälporganisationer.

Parallellt håller Internationella brottmålsdomstolen ICC ett vakande öga på misstänkta krigsbrott som har begåtts av båda parterna i konflikten.

Svenska FN-förbundet välkomnar FN:s agerande efter uppgifter om att enskilda medarbetare vid FN:s Palestinaorganisation UNRWA ska ha haft kontakter med Hamas i anslutning till terrorattacken den 7 oktober.

– Det är nödvändigt och välkommet att FN avskedar UNRWA-anställda som haft terrorkontakter samt utreder och åtalar misstänkta. Samtidigt måste UNRWA kunna fortsätta sitt humanitära arbete i det utdragna kriget – tusentals anställda och miljoner behövande ska inte straffas för att ett litet antal individer agerar förkastligt, avslutar Annelie Börjesson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer