fbpx
Atombomb över Nagasaki. Foto: Wikimedia Commons
3 september, 2023 / Debattartiklar

Sverige bör delta i FN-manifestation mot kärnvapen

FN-mötet om kärnvapen den 26 september är ett tillfälle för Sveriges regering att ställa sig bakom kravet på totalt avskaffande, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Den 26 september är det 40 år sedan den sovjetiske överstelöjtnanten Stanislav Petrov räddade mänskligheten från katastrof genom att sätta magkänsla framför regelbok. Petrov valde då att ignorera ett falsklarm om att Sovjet var under anfall och kanske undveks starten på ett tredje världskrig tack vare detta.  

Den 26 september är sedan ett decennium också FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Dagen uppmärksammas med ett högnivåmöte under öppnandet av FN:s generalförsamling. Så sker också i år. 

Sverige har talat vid fem av de nio tidigare mötena, oftast med utrikesministern men ibland genom sin FN-ambassadör eller nedrustningsambassadör. Mötet är ett tillfälle för den svenska regeringen att visa att den står upp för nedrustningen av dessa vapen. 

Förra året, efter riksdagsvalet och ansökan om Nato-medlemskap, valde dock Sverige att avstå. Natos medlemsländer brukar tyvärr sällan delta, vilket hänger samman med att Nato betecknar sig som en kärnvapenallians medan de flesta av de länder som talar på mötet förespråkar anslutning till FN:s kärnvapenförbud, TPNW (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). 

Detta är olyckligt. Det vore mer rakryggat om Nato, och till Nato positivt sinnade länder, använde denna dag till att förklara vilka steg de kan tänkas ta för att leva upp till löftet om en kärnvapenfri värld som finns också i det icke-spridningsfördrag som de är bundna av. 

Sverige och en koalition av andra länder har förslag inom det så kallade Stockholmsinitiativet som med sitt fokus på riskreducering skulle vara viktiga att framföra på 40-årsdagen av händelsen med Petrov. Den visar på det obehagliga i att vi levde i – och fortsatt lever i – ett system byggt på hög beredskap att avfyra amerikanska och ryska kärnvapenarsenaler. Putins agerande under Ukrainakriget visar att även Ryssland av idag hotar med dessa vapen.  

Utöver förslagen i Stockholmsinitiativet kunde ett svenskt anförande kryddas med några positiva ord om åtaganden om att inte använda kärnvapen först (no first use), som också har lyfts fram av FN:s generalsekreterare António Guterres. Även den ryska kärnvapenspridningen till Belarus borde kritiseras. Den av Hans Blix ledda kommissionen mot massförstörelsevapen föreslog 2006 att kärnvapen aldrig skulle spridas utanför kärnvapenstaternas territorier. Det är ett klokt förslag som bör återuppväckas. 

Men passar det sig då att vi som Nato-kandidat gör något som Nato-länderna inte verkar göra? Ja, svenska politiker har lovat att Nato-medlemskapet inte ska påverka nedrustningsarbetet nämnvärt. Här finns en chans att visa att det inte är bara tomma ord. Nato-länderna Norge och Tyskland har, om än bara enstaka gånger, deltagit i detta FN-högnivåmöte och Nato-landet Turkiet deltar regelbundet. Det bör också Sverige göra.

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet 
Irma Pelo-Hagberg. ordförande i Borlänge FN-förening 
Ingrid Escobar Sermeno, ordförande i Eskilstuna FN-förening. 
Annica Ericson, ordförande i Falu FN-förening 
Ulrika Nilsson, ordförande i Jönköpings FN-förening.  
Christer Gustavsson, ordförande i Karlstad FN-förening 
Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening 
Tedde Gyllenstedt, ordförande i Kristinehamns FN-förening 
Ingvar Widell, ordförande i Köpings FN-förening 
Tomas Bylund, ordförande i Lerum/Partille FN-förening 
Anneli Särnblad Pederson, ordförande i Lidköpings FN-förening 
Agneta Larsson, ordförande i Mariestads FN-förening 
Klaudia Zielinska, ordförande i Malmös FN-förening 
Bosse Bergqvist, ordförande i Norrtälje FN förening 
Malin Westin Laving, ordförande i Nyköpings FN-förening 
Sylvia Wallin, ordförande i Stenungsund/Tjörn/Orust FN-förening 
Maria Appelblom, ordförande i Stockholms FN-förening 
Linn Tidbeck, ordförande i Södra Dalarnas FN-förening 
Mats Bäckman, ordförande i Tierps FN-förening 
AnnMari Lannge, ordförande i Torsby FN-förening 
Karl-Göran Sundvall, ordförande i Uddevalla FN-förening 
Eva Hallström, ordförande i Värmlands läns FN-distrikt 
Abiodun Ojoola, ordförande i Örnsköldsviks FN-förening 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer