fbpx
UNAGs folkhälsoexpert föreläser om folkhälsa, virus och vaccin.
4 november, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Folkhälsa högt på agendan 

En fredag i oktober blir vi upphämtade tidigt på morgonen utanför vår lägenhet. Vi ska nämligen till regionen Samtskhe-Javakheti, i södra Georgien och på gränsen till Turkiet. Dagens utflykt är en del av projektet “Travelling University” (resande universitetet) som syftar till att minska klyftorna mellan stad och landsbygd genom att byar på landsbygden besöks och föreläsningar hålls om olika ämnen, såsom demokrati, EU och miljöfrågor. 

Dagens tema var folkhälsa. I Samtskhe-Javakheti har 30 604 individer fått första dosen Covid-vaccin (24/10/2022), vilket motsvarar cirka 20% av befolkningen. I början av vaccineringen dog en sjuksköterska i regionen i samband med vaccination, vilket har påverkat många invånares inställning till vaccinet. Ändamålet med UNAGs föreläsning var att berätta om hur virus, sjukdom och vaccin fungerar, samt ge utrymme till frågor och funderingar. 

En av byarna där föreläsningarna tog plats. 

Det var inte enbart Covid-vaccinering som det diskuterades kring, utan även andra vaccin. En kvinna berättade att hon var tveksam till att låta sin dotter vaccinera sig mot humant papillomvirus (HPV) eftersom hon hade hört att det kunde leda till infertilitet i framtiden. En myt som UNAGs folkhälsoexpert kunde hjälpa till att slå hål på. 

Inom projektet avser man att förankra föreläsningarna i en historisk georgisk kontext. I föreläsningar om demokrati brukar föreläsarna prata om den georgiska republiken 1918–1921, och därmed påvisa att demokrati inte är något nytt koncept för georgier. I föreläsningen om folkhälsa, nämndes att kung Erekle II på 1700-talet hade låtit vaccinera sin son.  

Trots att det känns som att många har glömt bort Covid, och det enbart är skyltarna på bussen om obligatoriskt munskydd som ingen ändå efterföljer som vittnar om de senaste årens strapatser, jobbar UNAG hårt för att uppmuntra folk till att fortsatt vaccinera sig. 

Maja Soomägi, Internationell praktikant i Georgien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer