Ungdomar i Guria, Georgien, deltar i föreläsning. Foto: FN-förbundet i Georgien.
29 april, 2022 / Nyheter

Så slår biståndsnedskärningarna

Färre insatser för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas inflytande – och i värsta fall ännu fler flyktingkatastrofer. FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder och många andra projekt hotas om planerna på nedskärningar i biståndet blir verklighet.

Regeringens besked i vårändringspropositionen att biståndet skärs ned med närmare 10 miljarder kronor för att finansiera mottagandet av flyktingar från Ukraina har väckt ilska och oro. Världens fattiga ska inte behöva betala för Putins krig, menar kritikerna som bland annat pekar på att etablerade samarbeten mellan svenska organisationer och organisationer i omvärlden kan komma att stoppas. Det påverkar i sin tur Sveriges anseende som långsiktig och pålitlig samarbetspartner. Framför allt slår det mot förutsättningarna för människor i låg- och medelinkomstländer att förbättra sin levnadssituation.

Till de många biståndsprojekt som riskerar att påverkas hör FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder. På en rad områden arbetar världens FN-förbund med stöd från Sverige för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, klimatet och ungas villkor. Resultaten är goda och leder till långsiktiga förändringar..

FN-förbundet i Armenien engagerar och stärker unga i arbetet mot ojämlikhet, arbetslöshet och ungdomars brist på inflytande. Ungdomarna i FN-förbundet har påverkat det lokala beslutsfattandet i Armenien genom sin vilja och entusiasm för samhällsförändring. FN-förbundet i Georgien stärker engagemanget i civilsamhället med särskilt fokus på unga och utmaningar som ojämlikhet samt spridning av desinformation och anti-västerländsk propaganda. Dessutom bidrar förbundet till att fattiga ungdomar på landsbygden får tillgång till utbildning. I Tanzania stärker FN-förbundet civilsamhällets och beslutsfattares engagemang för Agenda 2030 och de globala målen, bland annat genom samarbete med parlamentariker och regionala beslutsfattare. På jämställdhetsområdet har FN-förbundet i Tanzania bidragit till att grundskole- och gymnasielever som avbryter sin utbildning till följd av graviditet nu åter ges möjlighet att fortsätta sina studier.

Svenska biståndsorganisationer har varnat för att sänkta nivåer och ambitioner för det internationella utvecklingssamarbetet riskerar att permanentas i en tid då behoven efter pandemin och kriget i Ukraina är större än någonsin. I värsta fall kan slopade biståndsinsatser leda till ännu fler flyktingkatastrofer.

Migrationsverket la nyligen fram en reviderad prognos som talar om betydligt färre flyktingar från Ukraina än vad som tidigare förutspåtts. Det gör att omkring 4 miljarder kronor av det aviserade utgiftstaket skulle kunna frigöras och att biståndet därmed kan fortsätta att främja utveckling i omvärlden.

Sveriges avtal och samarbeten med en rad FN-organisationer påverkas än så länge inte av nedskärningarna eftersom medlen till dessa har utbetalats för 2022. Också det humanitära biståndet – i vardagligt tal katastrofbiståndet – undantas liksom det mesta av biståndet till Afrika. Sida har fått regeringens uppdrag att utreda konsekvenser av neddragningarna.

Läs mer om Svenska FN-förbundets internationella program.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer