fbpx
Kamil Kon är ambassadör för de globala målen och engagerad i klimatfrågan.
17 november, 2021 / Ambassadörernas blogg

Vår planet är allas ansvar!

Hela världens ögon låg på Paris när klimatmötet COP 21 hölls för knappt sex år sedan. Det var just då det välkända Parisavtalet skrevs på, något som många anser vara underlaget för den internationella klimatpolitiken idag. En ambitiös vision för en värld där vi alla gör vårt bästa för att undvika en temperaturhöjning över 1,5 grader Celsius.

Men har vi blivit något klokare under de sex åren? Strax innan COP 26-mötet i Glasgow, vilket precis avslutades, kom FN:s miljöprogram UNEP med en rapport där det framgår att världen planerar att använda dubbelt så mycket fossila bränslen än vad som krävs för att nå Paris-målen. När kurvorna som styrs av våra ledare går åt fel håll, var kan vi som kommer påverkas av de omtalade problemen hitta hopp?

Under min tid som ung ambassadör för Svenska FN-förbundet har jag pratat med många ungdomar, lika vilse som jag, som har haft svårt att hitta sin roll i det största problemet mänskligheten tvingats möta. Nästan hälften av FN:s globala mål kan kopplas till klimatet, men ändå vet få av oss vad vi kan faktiskt göra för att bekämpa de stigande utsläppen och andra klimatproblem.

Vi hör hela tiden att det är individens ansvar att vårda vår planet, men vad kan vi som individer göra för skillnad egentligen? Hur mycket hopp kan vi ha när vi ser på det senaste pandemi-drabbade året och ser hur minimalt utsläppen minskat, trots alla våra uppoffringar?

Jag tycker att det är dags att ändra narrativet och sätta fokus på de stora källorna till utsläpp. Utav alla över 40 000 deltagare på COP26 har den största delegationen tillhört fossilbränsleindustrin. Hela 503 personer, över tre gånger större än USA:s delegation. För mig blir det ett budskap om att vi måste bemöta klimatproblem som en sjukdom. Låt oss lära av pandemin! Sluta fokusera på symptomen, låt oss istället eliminera roten till problemet.

Vad menar jag då med det? Jo, att det är vårt ansvar att inte ge problemskaparna en plattform att fortsätta som vanlig. Vi måste ersätta det som är klimatskadligt och efterfråga moderna gröna alternativ. Vi måste anta ett globalt perspektiv och börja inse att våra egna beslut och val påverkar fler än oss själva. En vegetarisk kost är ett fantastiskt exempel. Det är både bra för klimatet då det minskar ditt ekologiska fotavtryck, men det har även andra positiva effekter så som att det bidrar till grönt entreprenörskap och ny forskning och utveckling. Detsamma gäller utvecklingen av elbilar och alternativ till flyg. Dina val påverkar mer än bara dig själv!

COP 26 var ett viktigt steg framåt i kampen mot klimatförändringar, men det var ett möte fyllt av kompromisser och fick avslutas med en ursäkt från mötespresidenten till världen. Vid samma tid nästa år kommer COP 27 att ta plats i Egypten och dessemellan är det ett riksdagsval och tusentals andra chanser för dig att ta initiativ. Det är vår plikt att se till att nästa klimatmöte inte behöver avslutas med en ursäkt. Det är upp till mig och dig att vända trenden och styra kurvorna åt rätt håll.

Kamil Kon
Ambassadör för de globala målen

Ung och engagerad?

Bli medlem och engagera dig för klimatet!

Läs mer >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer