fbpx
Indiens klimatminister Bhupender Yadav förhandlade om skrivningar in i det sista. Foto: UNFCCC/Kiara Worth
16 november, 2021 / Nyheter

COP26 avslutat med blandat resultat

Efter två veckors förhandlingar avslutades COP26 i lördags. För första gången erkänns fossila bränslen som den viktigaste orsaken till klimatförändringarna, men formuleringen av utfasningen av kol blev urvattnad enligt många bedömare.

En synligt berörd COP-ordförande, Alok Sharma, slog till slut klubban i bordet efter drygt ett dygns försening. För första gången nämns kol och fossila subventioner i ett slutdokument från FN:s klimatförhandlingar vilket ses som en framgång av många aktörer.

In i det sista förhandlades formuleringar om utfasningen av kol. Strax innan den avslutande sessionen, när dokumentet egentligen var stängt för ändringar, framförde Indien och Kina önskemål om att det i stället för ”fasa ut” kol, ska stå ”fasa ner”.

Många kritiker menar att Indien och Kina vattnade ur språket i avtalet i allra sista sekund. Flera länder invände mot deras förslag, men accepterade ändå förändringarna. Marshallöarna var ett av flera länder som uttryckte sin djupa besvikelse över tilltaget, men gick trots allt med på förändringarna, eftersom avtalet innehåller vitala delar som är av yttersta betydelse för befolkningen i det låglänta öriket och deras framtid.

COP-ordföranden Sharma var nära att brista ut i gråt när han bad om ursäkt för hur förhandlingarna gått till under dess slutskede, men framhöll också vikten av att hela förhandlingspaketet skulle accepteras. Konferensens övergripande mål var att hålla 1,5-gradersmålet i Parisavtalet vid liv.

– Vi kan nu med trovärdighet säga att vi har hållit 1,5-gradersmålet vid liv. Men dess puls är svag, sa Alok Sharma.

Sharma citerade också Barbados statsminister Mia Mottley, som i sitt anförande i början av klimatmötet sa att ”två grader är en dödsdom” för lågt belägna länder. Med de nuvarande utfästelserna kan den globala medeltemperaturen begränsas till 2,4 grader i stället för 2,7 grader om alla utlovade åtgärder genomförs.

Sverige var, tillsammans med Egypten, utsett av det brittiska ordförandeskapet att leda förhandlingarna om klimatfinansiering, det vill säga ekonomisk kompensation för ”anpassning och lindring”. Enligt ett beslut från 2009 ska utvecklade länder finansiera åtgärder i utvecklingsländer för 100 miljarder dollar per år. Detta ska nu dubbleras.

FN:s generalsekreterare António Guterres sa i ett uttalande på Twitter att resultatet av COP26 är ett steg i rätt riktning, men att det inte är nog. Klimatkrisen är en kamp för våra liv och den kampen måste vinnas, skriver FN-chefen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer