fbpx
Foto: Malmö stad
28 maj, 2021 / Glokala Sverige

Fyra svenska kommuner och SKR rapporterar till FN

I juli 2021 var det dags för FN:s årliga högnivåforum (HLPF) där arbetet med Agenda 2030 följs upp globalt, nationellt och lokalt, bland annat med en nationell rapport från Sverige. Även Glokala Sverige-kommunerna Malmö, Helsingborg, Uppsala och Stockholm rapporterade om sitt hållbarhetsarbete. SKR lämnade också en så kallad VSR.
Obs – vi har uppdaterat den här nyheten med bl a länkar till de färdiga rapporterna.

Vad är HLPF?

HLPF, eller High Level Political Forum, är FN:s årliga politiska högnivåmöte för hållbar utveckling, där genomförandet av Agenda 2030 följs upp. Årets högnivåmöte skedde digitalt den 6–15 juli 2021 och hade ett stort fokus på hur den rådande pandemin påverkar arbetet med de Globala målen. Läs mer

Vad är VLR? och vad är VSR?

VLR, Voluntary Local Review, är en frivillig hållbarhetsrapportering på kommunnivå där man bedömer sitt bidrag till FN:s mål för hållbar utveckling enligt Agenda 2030. Rapporten består av kommunens beskrivning av vilka hållbarhetsmål och delområden man beaktat samt hur kommunen i framtiden kan bidra till ökad hållbarhet på alla sina ansvarsområden. 2021 år rapporterar fyra svenska kommuner till FN:s HLPF, samtidigt som Sverige lämnar över sin nationella frivilliga granskning (Voluntary National Review, VNR) av hur landet uppnår Agenda 2030 målen. De fyra kommunerna är Malmö, Helsingborg, Uppsala och Stockholm och allihop är med i Glokala Sverige.

SKR har tagit fram en VSR, Voluntary Subnational Review: Det hållbara Sverige skapas lokalt – en analys av hur ett antal svenska kommuner arbetar med Agenda 2030. Här hittar du VSR.

VLR Malmö

Malmö stad gör i år sin första frivilliga lokala granskning, VLR, av stadens arbete för Agenda 2030. Temat för Malmö stads granskning är hållbarhetsintegrering i styr- och ledningssystem med budget, mål, uppföljning och styrdokument i fokus. Läs mer

VLR Helsingborg

Helsingborg har sedan 2016 ett livskvalitetsprogram; ett stadsövergripande styrdokument för stadens arbete med hållbar utveckling, miljö och folkhälsa. Under våren 2021 har kommunen för första gången också sammanställt en VLR. Läs mer

VLR Uppsala

Uppsala kommuns första lokala Agenda 2030-rapport (Voluntary Local Review) visar hur kommunen har integrerat Agenda 2030 i sin styrning. Rapporten beskriver också hur kommunen har arbetat med delmål som finns i Agenda 2030 och lyfter fram ett antal lärdomar utifrån erfarenheter av att arbeta med hållbarhetsfrågor. Läs mer

VLR Stockholm

Stockholms stads första samlade hållbarhetsrapport med koppling till Agenda 2030 ger en lägesbild för hållbarhetsarbetet i staden och belyser utmaningar, målkonflikter och synergieffekter. Den ska vara ett underlag för diskussion och beslut om vilka prioriteringar eller åtgärder som behövs i genomförandet av agendan och för att nå stadens långsiktiga vision år 2040. Stockholms Voluntary Local Review är en internationellt anpassad version av hållbarhetsrapporten. Läs mer

Sveriges rapport (VNR)

Och här kan du läsa Sveriges Voluntary National Review (VNR), som publicerades den 10 juni.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer