fbpx
Foto: Malmö stad
28 maj, 2021 / Glokala Sverige

Fyra svenska kommuner och SKR rapporterar till FN

I juli 2021 var det dags för FN:s årliga högnivåforum (HLPF) där arbetet med Agenda 2030 följs upp globalt, nationellt och lokalt, bland annat med en nationell rapport från Sverige. Även Glokala Sverige-kommunerna Malmö, Helsingborg, Uppsala och Stockholm rapporterade om sitt hållbarhetsarbete. SKR lämnade också en så kallad VSR.
Obs – vi har uppdaterat den här nyheten med bl a länkar till de färdiga rapporterna.

Vad är HLPF?

HLPF, eller High Level Political Forum, är FN:s årliga politiska högnivåmöte för hållbar utveckling, där genomförandet av Agenda 2030 följs upp. Årets högnivåmöte skedde digitalt den 6–15 juli 2021 och hade ett stort fokus på hur den rådande pandemin påverkar arbetet med de Globala målen. Läs mer

Vad är VLR? och vad är VSR?

VLR, Voluntary Local Review, är en frivillig hållbarhetsrapportering på kommunnivå där man bedömer sitt bidrag till FN:s mål för hållbar utveckling enligt Agenda 2030. Rapporten består av kommunens beskrivning av vilka hållbarhetsmål och delområden man beaktat samt hur kommunen i framtiden kan bidra till ökad hållbarhet på alla sina ansvarsområden. 2021 år rapporterar fyra svenska kommuner till FN:s HLPF, samtidigt som Sverige lämnar över sin nationella frivilliga granskning (Voluntary National Review, VNR) av hur landet uppnår Agenda 2030 målen. De fyra kommunerna är Malmö, Helsingborg, Uppsala och Stockholm och allihop är med i Glokala Sverige.

SKR har tagit fram en VSR, Voluntary Subnational Review: Det hållbara Sverige skapas lokalt – en analys av hur ett antal svenska kommuner arbetar med Agenda 2030. Här hittar du VSR.

VLR Malmö

Malmö stad gör i år sin första frivilliga lokala granskning, VLR, av stadens arbete för Agenda 2030. Temat för Malmö stads granskning är hållbarhetsintegrering i styr- och ledningssystem med budget, mål, uppföljning och styrdokument i fokus. Läs mer

VLR Helsingborg

Helsingborg har sedan 2016 ett livskvalitetsprogram; ett stadsövergripande styrdokument för stadens arbete med hållbar utveckling, miljö och folkhälsa. Under våren 2021 har kommunen för första gången också sammanställt en VLR. Läs mer

VLR Uppsala

Uppsala kommuns första lokala Agenda 2030-rapport (Voluntary Local Review) visar hur kommunen har integrerat Agenda 2030 i sin styrning. Rapporten beskriver också hur kommunen har arbetat med delmål som finns i Agenda 2030 och lyfter fram ett antal lärdomar utifrån erfarenheter av att arbeta med hållbarhetsfrågor. Läs mer

VLR Stockholm

Stockholms stads första samlade hållbarhetsrapport med koppling till Agenda 2030 ger en lägesbild för hållbarhetsarbetet i staden och belyser utmaningar, målkonflikter och synergieffekter. Den ska vara ett underlag för diskussion och beslut om vilka prioriteringar eller åtgärder som behövs i genomförandet av agendan och för att nå stadens långsiktiga vision år 2040. Stockholms Voluntary Local Review är en internationellt anpassad version av hållbarhetsrapporten. Läs mer

Sveriges rapport (VNR)

Och här kan du läsa Sveriges Voluntary National Review (VNR), som publicerades den 10 juni.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer