UNFPA:s nya rapport, Against My Will, handlar om skadliga traditioner mot kvinnor och flickor. Foto: UNFPA
30 juni, 2020 / Nyheter

Mot min vilja – FN-rapport om skadliga traditioner

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ökar i omfattning. Med 2020 års befolkningsrapport utmanar FN skadliga traditioner som varje dag drabbar hundratusentals flickor och kvinnor.

Årets rapport från FN:s befolkningsfond UNFPA, som offentliggörs på tisdagen, handlar om skadliga traditioner som hindrar flickor och kvinnor från att leva sina liv på samma villkor som pojkar och män. Rapporten pekar på tre skadliga traditioner som särskilt kränker flickors och kvinnors mänskliga rättigheter: kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och favoriseringen av söner framför döttrar. Gemensamt för dessa traditioner är önskan att kontrollera kvinnors sexualitet och reproduktion.

”Mot min vilja” (eng: ”Against my will”) är titeln på rapporten som uppmärksammar att hundratusentals flickor och kvinnor skadas fysiskt eller psykiskt varje dag med sina familjers, vänners och omgivningars goda minne. Två hundra miljoner flickor och kvinnor beräknas vara könsstympade. Uppskattningsvis 650 miljoner kvinnor som lever i dag giftes bort som barn. Genom de skadliga traditionerna förstärks könsstereotyper och bristande jämlikhet.

Medvetenheten om de skadliga traditionerna ökar men det gör också, som följd av befolkningstillväxten, antalet utsatta flickor. UNFPA pekar på lagstiftning som en väg framåt men framhåller samtidigt att det inte är tillräckligt. Nationella handlingsplaner som involverar bland annat lokala och religiösa ledare är nödvändiga, liksom program för att förändra sociala normer. Regeringar kan också bidra genom att avskaffa diskriminerande lagstiftning.

Den pågående coronapandemin är ett hot mot FN:s arbete mot skadliga traditioner, säger UNFPA i rapporten. Om pandemin försenar arbetet mot könsstympning med två år riskerar ytterligare 2 miljoner flickor att bli offer för den grymma traditionen. På motsvarande sätt kan försenat arbete mot barnäktenskap och den ekonomiska nedgången leda till att ytterligare 13 miljoner barn gifts bort mellan 2020 och 2030.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN:s befolkningsfond inom ramen för förbundets projekt Flicka. I Afarregionen i norra Etiopien bidrar projektet till att rädda flickor undan barnäktenskap och könsstympning genom att långsiktigt förändra sociala normer.

– Årets befolkningsrapport bekräftar de signaler som vi har fått från UNFPA under våren. Rapporten är, också mot bakgrund av det ökande globala motståndet mot jämställdhet, en påminnelse om vikten av att stoppa skadliga traditioner som drabbar flickor och kvinnor. Det är särskilt angeläget att sätta ljus på dessa frågor då flera FN-möten om jämställdhet har ställts in eller skjutits upp under året, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Mer om Svenska FN-förbundets projekt Flicka finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer