fbpx
29 juni, 2020 / Nyheter

Statskontoret förordar fortsatt stöd till Glokala Sverige

I en ny rapport föreslår Statskontoret att Svenska FN-förbundets och SKR:s projekt Glokala Sverige får fortsatt stöd.

Statskontoret presenterade sin rapport ”Agenda 2030 i myndigheter, kommuner och regioner” den 25 juni. I rapporten skriver Statskontoret att Svenska FN-förbundets och Sveriges Kommuner och Regioners projekt Glokala Sverige har varit en viktig aktör i arbetet med Agenda 2030 i landets kommuner och regioner. Myndigheten bedömer att projektet kan spela en viktig roll ända fram till 2030 men att det kan behöva justera fokus från kunskapshöjande till mer metodutvecklande insatser. Statskontoret föreslår att Glokala Sverige ska få fortsatt stöd av regeringen och att bidragsnivån ska ligga kvar på omkring 3,2 miljoner kronor om året.

– Det är glädjande att Statskontoret har sett och uppskattar det arbete som Glokala Sverige har genomfört hittills. Vår förhoppning är att projektet ska kunna leva vidare och utvecklas under de kommande åren, säger Eva Rundgren Forsberg, tillförordnad generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Statskontoret riktar kritik mot regeringen och skriver att de undersökta aktörernas hållbarhetsarbete i liten utsträckning har utvecklats på grund av arbetet med Agenda 2030. En avgörande anledning är enligt rapporten att regeringen inte haft en tydlig inriktning för arbetet. För att skapa större tydlighet föreslår Statskontoret att regeringen ska ta fram tydliga prioriteringar vad gäller såväl områden som ansvariga myndigheter och presentera dem i en skrivelse till riksdagen. Statskontoret föreslår vidare att de områden där Sverige har störst utmaningar ska vara grunden för prioriteringarna och citerar Statistiska centralbyråns lägesbild från 2019 där tre utmaningar lyfts fram: fortsatt och delvis ökande ojämlikhet, bristande uppfyllelse av miljömålen och att våld och kränkningar inte minskar.

Rapporten innehåller flera andra förslag för att förbättra såväl myndigheternas som Regeringskansliets arbete med genomförandet av Agenda 2030 under det kommande decenniet.

– Vi hoppas på en tydlig inriktning från regeringen framöver som kan ersätta den handlingsplan för genomförandet av Agenda 2030 som gäller till 2020 och att den nya inriktningen utgår från de största utmaningarna såväl nationellt som globalt, säger Eva Rundgren Forsberg.

Statskontoret fick 2018 i uppdrag av regeringen att analysera och följa upp hur Agenda 2030 påverkar myndigheters, kommuners och regioners hållbarhetsarbete. Även en analys av om nya partnerskap och samarbeten kan ses som ett resultat av arbetet med Agenda 2030 ingick i uppdraget. Myndigheten fick också i uppdrag att komma med förslag på hur genomförandet kan vidareutvecklas.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer