fbpx
Orfeas och Godfrida utanför UNA Tanzanias kontor.
21 februari, 2020 / Blogg

Mitt nya land och en inspirerande kollega

“Welcome to the land of Kilimanjaro, Zanzibar, and the Serengeti”, läste jag med spänning och förväntan på flygplatsens skyltar när jag landade i Dar es-Salaam. Nu har två veckor passerat sedan jag anlände till detta fantastiska land och jag har redan passat på att testa en hel del! Allt från mat, stränder, och livekonserter till att lära mig kiswahili. Jag har även träffat många inspirerande människor. En av dessa personer är min kollega Godfrida Magubo som arbetar som kommunikatör och sakkunnig på FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania).

Godfrida är uppvuxen i norra delen av Tanzania, men bor nu i en stad med ca fem miljoner invånare som till ytan är lika stor som Lidingö. Hon har en kandidatexamen i statsvetenskap och har engagerat sig som volontär i en av UNA Tanzanias ungdomssektioner i tio år innan hon började arbeta på organisationen. I somras blev Godfrida utvald av Youth United Nation Association Tanzania (YUNA) att tillsammans med ett grupp på ca 35 personer delta på FN:s politiska högnivåforum för hållbar utveckling i New York. YUNA:s motivering til valet av Godfrida var att hon i många år aktivt deltagit som volontär i informationsarbeten kring milleniemålen, de globala målen och agerat som ordförande i FN-rollspelet Model United Nations Tanzania.

Under forumet fick Tanzania, specifikt finansministern Philip Mpango, för första gången presentera landets arbete med genomförandet av agenda 2030. En mäktig händelse för Tanzania men även för Godfrida som under sin vistelse fick träffa engagerade ungdomar och politiska ledare från alla världens hörn.

”Förutom att träffa inspirerande människor så fick jag delta i olika seminarium och workshops kopplade till de globala målen. Det var intressant att se hur vissa länder verkligen prioriterar unga i olika beslutsprocesser”, berättar Godfrida.

Jag frågade Godfrida om vilka utmaningar Tanzania står inför och hon svarade: ”De stora utmaningarna är att unga i Tanzania, men även globalt, har väldigt lite information och kunskap om de globala målen och att de inte vet hur de själva ska vara med och påverka utvecklingen.”

Godfrida berättade med bestämdhet att hennes favoritmål bland de globala målen är mål nummer 5 – jämställdhet.

”Jag försöker använda sociala medier för att få flickor och kvinnor att tro på sig själva genom att visa dem att det finns möjlighet att delta i utvecklingsverksamheter, som exempelvis volontärarbeten.”

Hon delade även med sig av tips till alla som vill börja att engagera sig i de globala målen men som ännu inte kommit igång: ”Läs på om de globala målen och försöka identifiera vilket mål som ligger dig närmst om hjärtat. Försök integrera målet eller målen i din livsstil. Det kan vara på ditt jobb, din fritid eller genom andra engagemang. Jag tror att de globala målen är rätt väg att gå, särskilt som de påverkar alla människor och alla aspekter av livet.”

Jag ser fram emot min fortsatta tid som praktikant här i Tanzania – framförallt det som jag kommer att få lära mig på kontoret och alla de utvecklingsfrågor och globala mål jag kommer fördjupa mig i. Jag ser även fram emot att dela med mig av mina erfarenheter här på bloggen. Vi ses! Eller nitakuona baadae!

Orfeas Georgakakis Paulsson
Internationell praktikant i Tanzania

Internationell praktik

Nyfiken på praktik i Tanzania?

Läs mer >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer