fbpx
Anna Hovhannisyan på organisationen Kvinnor i Armenien som jobbar för kvinnors och flickors rättigheter.
9 december, 2019 / Blogg

Jämställdhet och mänskliga rättigheter – båda behövs!

De senaste veckorna har Jerevan förändrats betydligt. Höstlöven har börjat falla, och kylan har krypit in över gatorna. Det har varit en höst med många debatter, och mänskliga rättigheter är i större fokus än någonsin. Den 17 oktober röstades Armenien in i FN:s råd för mänskliga rättigheter, vars uppgift är att skydda och sprida mänskliga rättigheter över hela världen.

Armeniska FN-förbundets kontor firade vi beskedet som ett erkännande av de många förbättringar som skett i landet det senaste året. Men även om många framsteg gjorts har Armenien fortfarande en lång väg kvar att gå, speciellt vad gäller kvinnors rättigheter. Ett exempel är att Armenien inte har skrivit under Istanbulkonventionen. Istanbulkonventionen är ett juridiskt dokument som förbinder europeiska stater att övervaka och eliminera alla former av könsrelaterat våld, och slår fast att våld mot kvinnor är ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden. Konventionen har mötts av kraftigt motstånd från konservativa grupper i landet.

”Mäns våld mot kvinnor är ett ämne som alltid rört upp reaktioner, och ibland till och med inneburit dödshot mot de som lyfter frågan, men det är också en konstant påminnelse om att vårt arbete behövs”, säger Anna Hovhannisyan, som tillsammans med sina kollegor på organisationen Kvinnor i Armenien är drivande i debatten om kvinnors och flickors rättigheter. Organisationen jobbar tätt med olika nationella organisationer och FN-organ för att Istanbulkonventionen ska skrivas in i armenisk lagstiftning.

Det finns fler som jobbar för kvinnors situation. Som en del av AUNA:s ungdomsprojekt grundade 16-åriga Larisa Kirakosyan tillsammans med tre jämngamla vänner ett utbildningscenter i hembyn Vazashen där kvinnor får kurser i hantverk och jämställdhet. ”Armeniska kvinnor är starka, men vi utesluts ofta i samhällsdebatten om mänskliga rättigheter”, säger hon. ”Vi vill lära oss, arbeta och vara en del av utvecklingen, men syns ändå inte när vi står upp för vår sak.”

”Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter precis som vilka som helst”, säger Anna, och fortsätter: ”Vi pratar mycket om mänskliga rättigheter, men för många inkluderar det inte jämställdhet, så vi måste se på jämställdhetsarbetet ur ett rättighetsperspektiv. Något som exempelvis behöver lyftas fram mer är de stora skillnaderna i möjligheter för kvinnor på landsbygden och kvinnor i de större städerna. Ett annat oroande problem i Armenien är det höga antalet könsselektiva aborter vilket visar att kvinnor värderas lägre än män. Hur ska vi kunna utvecklas som land om hälften av befolkningen ens kan göra sin röst hörd?”.

Anna Hovhannisyan sammanfattar vårt samtal med orden: “Nu när vi sitter med i FN:s råd för mänskliga rättigheter måste vi börja prata om och säkerställa lika rättigheter för alla, kvinnor som män, men utan några men!”.

Erika Olsson, internationell praktikant, Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer