fbpx
21 november, 2019 / Nyheter

Improviserade sprängladdningar dödar rekordmånga

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer av minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är dubbelt så många som 2013. Siffrorna framgår av årets Landmine Monitor. 

Rapporten Landmine Monitor, som presenteras på torsdagen, innehåller nyheter och statistik om användningen och skadeverkningarna av personminor och andra explosiva lämningar. Rapporten, som publiceras av Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor (ICBL), redogör för framsteg och motgångar i arbetet mot de livsfarliga minorna.

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer i olyckor med minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är det fjärde året i rad med exceptionellt stort antal olyckor. Antalet incidenter var nästan dubbelt så stort som 2013 då 3 457 olyckor inträffade. Orsaken är väpnade konflikter och storskaligt våld i länder som Afghanistan, Mali, Myanmar (Burma), Nigeria, Syrien och Ukraina.

Merparten av olyckorna under 2018 skedde på grund av hemmagjorda försåtsmineringar. Av offren var 71 procent civila och 54 procent av dem var barn, vilket är en ökning jämfört med föregående år. 

En positiv nyhet är att stödet till minoffer har ökat. Under 2018 var det 44,7 miljoner dollar jämfört med 27,7 miljoner dollar året innan. Rapportförfattarna konstaterar också att normen mot användning av den här typen av vapen förblir stark. 164 stater är anslutna till Ottawafördraget mot minor. Senast, i december 2017, anslöt sig Sri Lanka och Palestina till avtalet.

Under det senaste året har ett enda land använt personminor, nämligen Myanmar (Burma). I sex länder rapporteras personminor ha använts av icke-statliga beväpnade grupper. Från ytterligare sju länder kommer obekräftade rapporter om användning av personminor.

– Det är svårt att få fram statistik för skador till följd av personminor i konflikt och det finns ofta ett mörkertal. Minor drabbar miljoner människor genom att försvåra återvändande efter konflikt. Barn plockar upp de livsfarliga minorna i tron att de är leksaker. Därför är det viktigt att fortsätta att stödja minröjning och utbildning om farorna med minor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, driver projektet Minor som stödjer FN:s minröjningsorganisation Unmas och dess arbete i Irak.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Swisha MINOR och valfritt belopp till 90 05 638!

Ladda ned Landmine Monitor 2019 (pdf-dokument).

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer