fbpx
Åsa på sin praktikplats i Tbilisi, Georgien.
18 september, 2019 / Blogg

Vägen till demokrati – en dans på rosor?

Det har gått två veckor sedan jag landade i Georgien för att göra praktik på det georgiska FN-förbundet (UNAG). Med ett år kvar till Georgiens nästa parlamentsval och pågående demonstrationer (som startade på grund av att en rysk ledamot valde att hålla ett tal från talmannens stol) är det en spännande tid att vara här.

Georgien är en ung demokrati som på många sätt fortfarande söker sin identitet som land efter Sovjetunionens fall 1991. Hittills har jag haft många intressanta samtal om hur det är att växa upp och leva i en ny demokrati. Att demokratin i Georgien är så pass ung gör projekt för att stärka civilsamhället extra viktiga.

Redan på flyget ner till Georgien mötte jag en man som berättade om hur det varit att leva under sovjettiden. Han var bara ett barn 1991 men mindes fortfarande fattigdomen och bristen på elektricitet innan Sovjetunionen föll. Väl på plats i huvudstaden Tbilisi fascineras jag över att så mycket kan förändras under en så pass kort tid.

Senare mötte jag några georgier som berättade om Ros-revolutionen (2003) och Dans-revolutionen (2018). Dessa så kallade revolutioner hade helt olika politiska budskap men visar tydligt på att fredliga demonstrationer är fungerande verktyg för att utveckla demokratin. Under Ros-revolutionen lämnade tusentals georgier rosor utanför parlamentet för att markera att de ville ha nyval. Denna händelse, som ledde till att den dåvarande presidenten avgick och att det blev nyval, ses som betydande för Georgiens demokratiska utveckling. Dans-demonstrationen startade efter att några poliser anklagades för polisbrutalitet i och med en räd på en populär nattklubb. Tusentals unga georgier dansade utanför parlamentet för att fördöma polisernas våld.

De berättelser jag fått höra om Georgiens historia, och de intryck jag fått av dagens vardagsliv, gör mina förväntningar på höstens praktik höga. Det känns väldigt spännande att få ta del av hur det georgiska FN-förbundet arbetar med att stärka civilsamhället och den demokratiska utvecklingen. Det projekt jag främst kommer vara involverad i kallas Fostering inclusive democracy (FID). FID-projektet fokuserar inte bara på utvecklingen i Georgien utan även grannländerna Azerbajdzjan och Armenien. Ungdomar från alla tre länder bjuds in till projektledningskurser för att själva kunna starta projekt i sina lokalområden. Det förekommer mycket fördomar och spänningar mellan de tre grannländerna och för att skapa vänskapliga relationer är det viktigt att ungdomar från alla tre länder bjuds in. Det ska bli väldigt spännande att vara en del av detta viktiga arbete och jag ser fram emot en händelserik praktikhöst!

Åsa Setterquist
Internationell praktikant i Georgien

Internationell praktik

Vårt internationella praktikprogram erbjuder praktik i bland annat Georgien.

Läs mer >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer