Foto: Chick McClure/Unsplash
2 juli, 2019 / Debattartiklar

Almedalen: Tillämpa lagen mot extremister

Rasistiska, våldsbejakande och antidemokratiska organisationer får inte tillåtas breda ut sig på bekostnad av det demokratiska samtalet, skriver Annelie Börjesson i Aftonbladet.

Precis när Almedalsveckan startar nås vi av beskedet att den organiserade rasismen åter får tillstånd att demonstrera på Gotland. Den här gången ska en enskild individ ha sökt och beviljats tillstånd för ett möte för upp till 300 personer. Det gör att årets politikervecka riskerar att likna många tidigare.

Att nazister dyker upp i Almedalen är numera lika sannolikt som att det regnar i Sverige under sommaren. Det som borde vara en folkfest och en demokratisk mötesplats förvandlas till en återkommande arena för extremister. Det bidrar i sin tur till oproportionerlig exponering för dessa individer som dessbättre faktiskt är väldigt få.

Alla som var i Almedalen förra året såg hur ett litet antal nazister uppträdde våldsamt och spred oro bland besökare och deltagande organisationer. De som drabbades värst, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL), har i år valt att utebli från Almedalsveckan. Det är en demokratisk förlust som våra lagstiftare och myndigheter måste förhålla sig till.

Justitieminister Morgan Johansson signalerade i höstas hårdare tag mot rasistisk organisering. En utmärkt utgångspunkt är Regeringsformens andra kapitel, paragraf 24, andra stycket, som ger stöd för att motverka organisering och deltagande i våldsbejakande, antidemokratisk och rasistisk verksamhet och propaganda. Än så länge har dock vi inte sett något konkret resultat av arbetet i Regeringskansliet.

Yttrande- och demonstrationsfriheten är omistliga delar i ett demokratiskt samhälle, men det är också människors rätt att under trygga former vistas på gator och torg i våra städer. Sverige har under många år fått återkommande kritik från FN för hanteringen av rasistiska och nazistiska organisationer. Den svenska hetslagstiftningen, som ofta åberopas av svenska regeringar, måste tillämpas med full kraft, inte minst vid arrangemang som Almedalsveckan.

Arbetet mot högerextremism på 1990-talet står fortfarande som förebild. Polisen måste nu som då punktmarkera extremister och bråkmakare, ingripa vid minsta tecken på lagöverträdelse och ta fasta på de domar mot nazistiska symboler som avkunnats i svenska domstolar. Att hålla demonstrationstider och -vägar korta samt förlägga möten till perifera platser borde vara en självklarhet. Det ska inte vara bekvämt att vara extremist i Sverige.

Efter förra årets händelser i Almedalen samt under Bokmässan i Göteborg tycks våra politiker i högre grad inse allvaret i hotet från den organiserade rasismen. På senare tid har också svenska domstolar utfärdat fällande domar mot hatbrott på nätet.

Enigheten och beslutsamheten måste upprätthållas. Samhället måste ha nolltolerans mot extremistiska yttringar som hotar bland annat etniska och religiösa minoriteter. Rasistiska, våldsbejakande och antidemokratiska organisationer får inte tillåtas breda ut sig på bekostnad av det demokratiska samtalet.

På torsdag går tusentals personer i mångfaldsparaden för att manifestera allas lika värde och rättigheter – och visar att svenska organisationer, partier, företag, lagstiftare och myndigheter står enade i kampen mot antidemokratiska element.

Läs artikeln på Aftonbladets webbplats

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer