fbpx
Foto: Annie Spratt/Unsplash
24 maj, 2019 / Blogg

Mammor kan stoppa skadliga traditioner

”Det är många år sedan nu, men jag minns fortfarande min lillasysters skrik som om det vore igår. Jag ryser i hela kroppen och mår så dåligt när jag tänker på det.” Orden är inte mina egna, utan en manlig bekants. Han är från Eritrea, och berättar om när hans syster som liten flicka utsattes för könsstympning. Ingen bedövning används – man bara håller fast flickan – och skär bort delar av könsorganet med ett rakblad eller en glasbit.

Trots att könsstympning är förbjudet i många länder sker det ändå i stor omfattning, främst i afrikanska länder. Hela fenomenet är för mig så svårt att förstå – hur det för flera tusen år sedan ens uppkom, att det överlevt som skadlig sedvänja och att det fortfarande är den grymma verkligheten för omkring fyra miljoner små flickebarn varje år. Som mamma till en liten tjej blir jag illamående av blotta tanken. Könsstympning är ett horribelt övergrepp som kränker mänskliga rättigheter å det grövsta och innebär allvarliga men, både fysiska och psykiska, för flickor under resten av livet.

Att få till förändring är en tidskrävande och långsam process – men mammor som Kediga i Etiopien har tack vare stöd från FN-förbundet visat att det är möjligt. Inför mors dag tänker jag lite extra på alla de mammor som kämpar för sina och sina barns rättigheter.

Det handlar om att ändra tänkande, attityder och värderingar kring dessa traditioner – att genom upplysning, samtal och påverkan få med både kvinnor och män för att könsstympning ska överges. Det handlar också om att hitta arbeten till de som livnär sig på könsstympning, liksom att få till såväl lagstiftning som ett fungerande rättsväsende för att se till att lagar efterlevs.

Barnen själva har inte möjlighet att göra något – men det har du. Genom att stödja vårt projekt Flicka bidrar du till att förändra för en liten dotter någon annanstans i världen.

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer