fbpx
FN:s generalsekreterare António Guterres talar om Agenda 2030. Foto: UN Photo/Mark Garten
22 maj, 2019 / Nyheter

Oroande FN-rapport om Agenda 2030

En ny FN-rapport visar att världens länder inte har kommit tillräckligt långt i arbetet med de globala målen. Flera av målen riskerar nu att inte nås.

Mycket positivt har skett sedan de globala målen för hållbar utveckling antogs av FN:s generalförsamling 2015. Den extrema fattigdomen och barnadödligheten har minskat. Den globala produktiviteten har ökat och arbetslösheten har pressats tillbaka till de nivåer som rådde före finanskrisen. Andelen storstadsbor som bor i slummen har minskat.

Trots det finns flera oroande signaler som visar att förbättringar inte sker tillräckligt snabbt eller i tillräckligt stor omfattning. FN:s generalsekreterare António Guterres varnar i en rapport inför sommarens högnivåmöte om Agenda 2030 för att flera av de globala målen inte kommer att nås.

Rapporten visar att hungern ökar för tredje året i rad. Den extrema fattigdomen väntas uppgå till 6 procent år 2030. Växthusgasutsläppen tilltar och den biologiska mångfalden minskar. FN larmade nyligen om att en miljon arter riskerar att utrotas.

Barn och unga, hiv-smittade och personer med funktionhinder hör till förlorarna. Världens kvinnor befinner sig fortfarande i en utsatt position med hög arbetslöshet, löneskillnader och utsatthet. ”Det finns helt enkelt inget sätt att nå de 17 målen för hållbar utveckling utan att åstadkomma jämställdhet”, framhåller Guterres i rapporten.

– Rapporten är en nödvändig påminnelse om att världens ledare måste öka sina ansträngningar för att de globala målen ska nås. För bara fyra år sedan fanns målmedvetenhet och optimism kring Agenda 2030. Nu, med bara knappt tolv år kvar till 2030, måste länderna förnya sina löften och öka sina ansträngningar rejält, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-rapporten pekar också på att det minskade stödet för det multilaterala samarbetet hotar arbetet för att nå de globala målen. Konflikter och migration ökar belastningen på utvecklingsländerna som huserar 85 procent av världens 68,5 miljoner flyktingar. Den förväntade ekonomiska nedgången väntas drabba fattiga länder särskilt hårt samtidigt som flera länder slår in på en protektionistisk väg.

– Diplomati, förhandlingar och globalt samarbete i FN är en absolut nödvändighet för att vi ska nå de ambitiösa målen i Agenda 2030. Fattigdom, bristande jämlikhet och klimatförändringarna kan bara hanteras gemensamt. Det är bra att generalsekreteraren påminner FN-medlemmarna om deras åtaganden i agendan, säger Annelie Börjesson.

FN:s generalsekreterare presenterar varje år en rapport om arbetet med de globala målen. FN-rapporten “Progress towards the Sustainable Development Goals” är en specialutgåva inför staternas rapporter som inkommer under sommaren.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer