Aysha Ali är med och leder arbetet mot könsstympning och barnäktenskap i regionen Afar i Etiopien. Foto: Abraham Gelaw/UNFP.
29 mars, 2018 / Världshorisont

Ayshas kamp mot könsstympning och barnäktenskap

I regionen Afar, i norra Etiopien, har könsstympning och barnäktenskap skapat enormt lidande för flickor och kvinnor sedan urminnes tider. Men nu blåser förändringens vindar. Aysha, 19 år, är med och skapar nytt hopp för flickorna i sitt distrikt.

Aysha Ali var 17 år när hennes föräldrar för två år sedan gifte bort henne. Hon hade ingen möjlighet att säga nej men lyckades i alla fall få både föräldrarna och hennes blivande make att lova att hon skulle få slutföra sin utbildning. Nu läser hon på gymnasienivå i staden Abala i distriktet med samma namn. Hennes man läser på universitet i regionen. Aysha tillhör de allra bästa eleverna i klassen och drömmer om en framtid som läkare eller ingenjör.
–  Under de senaste två åren har läget ljusnat för flickorna i distriktet, berättar hon. Detta tack vare ett program som FN:s befolkningsfond UNFPA, tillsammans med de lokala myndigheterna, bedriver i syfte att avskaffa barnäktenskap och könsstympning. Arbetet bygger på lärdomarna från ett pilotprojekt som UNFPA tidigare framgångsrikt bedrev i Afambo-distriktet i Afar. Projektet ledde till att omkring 250 byar och samhällen, med sammanlagt en kvarts miljon invånare, 2016 offentligt deklarerade att könsstympning och barnäktenskap nu var förbjudet.

Stöd av Projekt Flicka

Både det tidigare projektet i Afambo, och det nya i Abala, har fått ekonomiskt stöd genom Svenska FN-förbundets
Projekt Flicka. Genom programmet skapas en rad plattformar och kanaler där befolkningen både informeras om och själva diskuterar de skadliga effekterna av könsstympning och barnäktenskap. Aysha har varit involverad från starten och är nu en av två samtalsledare i en klubb för gifta flickor.
– Vi träffas var 14:e dag och diskuterar könsstympning och barnäktenskap och hur vi kan hjälpa till att avskaffa dessa skadliga sedvänjor i våra samhällen. Genom programmet har jag dels skaffat mig egna kunskaper, och dels kunnat lära andra, berättar hon stolt. Vi är omkring 40 personer på varje möte. Deltagarna är mycket intresserade och resultatet av våra diskussioner är uppmuntrande, fortsätter hon.

Inne på tredje året

Programmet bedrivs i alla 13 samhällen i distriktet och är nu inne på sitt tredje år. Genom det får Aysha och de andra deltagande flickorna stöd, bland annat hjälp med skolmaterial och hygienprodukter, för att kunna fullfölja sin utbildning,
– Det gör att färre och färre flickor hoppar av skolan. Vi har också fått våra föräldrar att gå med på att inte gifta bort sina döttrar när de är alltför unga och inte till någon som de själva inte väljer, fortsätter Aysha.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer