Mayram Mohammed tänker avsluta sina studier innan hon vill fundera över äktenskap. Foto: UNFPA
5 mars, 2019 / Nyheter

Utbildning före äktenskap för Mayram

På tio år har antalet barnäktenskap i världen minskat från 25 till 21 procent. En av de flickor som har sluppit gifta sig är 18-åriga Mayram i Etiopien. Hennes föräldrar planerade att gifta bort henne men har accepterat att Mayram vill utbilda sig först.  

När Mayram Mohammeds föräldrar ville gifta bort henne var hon bara 14 år. Men Maryam utmanade dem. Hon sa till sina föräldrar att hon inte ville gifta sig om hon inte fick fortsätta sin utbildning. Efter många bråk och sömnlösa nätter fick hon till slut sina föräldrar på sin sida, och fick fortsätta sin skolgång.

– Jag berättade om fördelarna med utbildning för min pappa och lyckades övertyga honom, säger Mayram med stolthet i rösten.

På hennes första dag på high school följde hennes pappa med henne på den sex timmar långa resan.  Mayram kommer från en av de mest avlägsna byarna i Abaladistriktet, norra Etiopien, och bodde först hos en släkting i byn där skolan ligger. Med stöd från FN:s befolkningsfond UNFPA har hon fått möjlighet att hyra en lägenhet tillsammans med andra studenter.

För Mayram är skolgången det bästa som har hänt henne. Hon åker bara hem till föräldrarna på sommarlovet.

– Eftersom det är mitt beslut att fortsätta att studera vill jag lägga all energi på att fokusera på min utbildning, berättar Maryam.

Mayram är en av flickorna som deltar i FN:s befolkningsfond UNFPA:s program som arbetar mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Programmet drivs med stöd från Svenska FN-förbundet i 13 byar i Abaladistriktet i regionen Afar i nordöstra Etiopien.

Två år efter att Mayram började high school startade programmet i Abaladistriktet, där Maryam studerar. Tidigare hade programmet visat mycket positiva resultat i Afambodistriktet som också ligger i Afarregionen. Där har flera byar tagit officiellt avstånd från både barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Programmet i Abaladistriktet innebär att Mayram och hennes vänner kan delta i speciella tjejgrupper (girls clubs) på skolan. Där kan unga ogifta kvinnor träffas och prata med varandra om sina erfarenheter av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Genom gruppen ökar inte bara Mayrams och de andra flickornas kunskap om de skadliga sedvänjorna, det ökar också deras självförtroende att själva våga påverka samhället runt om kring dem.

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning är fortfarande mycket vanligt i Afar, som är en av Etiopiens fattigaste regioner. Detta är två skadliga traditioner som drabbar unga flickor hårt.

Varje år gifts tolv miljoner flickor bort runt om i världen. Det innebär cirka 32 800 flickor varje dag. Utvecklingen går dock åt rätt håll. På tio är har förekomsten av barnäktenskap minskat från 25 procent till 21 procent. Men fortfarande gifts en av fem flickor bort före sin artonårsdag.  Svenska FN-förbundets Projekt Flicka stöttar UNFPA:s arbete mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien.

 

Ge en gåva

Stöd Projekt Flicka och arbetet mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Stöd oss >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer