fbpx
Mayram Mohammed tänker avsluta sina studier innan hon vill fundera över äktenskap. Foto: UNFPA
5 mars, 2019 / Nyheter

Utbildning före äktenskap för Mayram

På tio år har antalet barnäktenskap i världen minskat från 25 till 21 procent. En av de flickor som har sluppit gifta sig är 18-åriga Mayram i Etiopien. Hennes föräldrar planerade att gifta bort henne men har accepterat att Mayram vill utbilda sig först.  

När Mayram Mohammeds föräldrar ville gifta bort henne var hon bara 14 år. Men Maryam utmanade dem. Hon sa till sina föräldrar att hon inte ville gifta sig om hon inte fick fortsätta sin utbildning. Efter många bråk och sömnlösa nätter fick hon till slut sina föräldrar på sin sida, och fick fortsätta sin skolgång.

– Jag berättade om fördelarna med utbildning för min pappa och lyckades övertyga honom, säger Mayram med stolthet i rösten.

På hennes första dag på high school följde hennes pappa med henne på den sex timmar långa resan.  Mayram kommer från en av de mest avlägsna byarna i Abaladistriktet, norra Etiopien, och bodde först hos en släkting i byn där skolan ligger. Med stöd från FN:s befolkningsfond UNFPA har hon fått möjlighet att hyra en lägenhet tillsammans med andra studenter.

För Mayram är skolgången det bästa som har hänt henne. Hon åker bara hem till föräldrarna på sommarlovet.

– Eftersom det är mitt beslut att fortsätta att studera vill jag lägga all energi på att fokusera på min utbildning, berättar Maryam.

Mayram är en av flickorna som deltar i FN:s befolkningsfond UNFPA:s program som arbetar mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Programmet drivs med stöd från Svenska FN-förbundet i 13 byar i Abaladistriktet i regionen Afar i nordöstra Etiopien.

Två år efter att Mayram började high school startade programmet i Abaladistriktet, där Maryam studerar. Tidigare hade programmet visat mycket positiva resultat i Afambodistriktet som också ligger i Afarregionen. Där har flera byar tagit officiellt avstånd från både barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Programmet i Abaladistriktet innebär att Mayram och hennes vänner kan delta i speciella tjejgrupper (girls clubs) på skolan. Där kan unga ogifta kvinnor träffas och prata med varandra om sina erfarenheter av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Genom gruppen ökar inte bara Mayrams och de andra flickornas kunskap om de skadliga sedvänjorna, det ökar också deras självförtroende att själva våga påverka samhället runt om kring dem.

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning är fortfarande mycket vanligt i Afar, som är en av Etiopiens fattigaste regioner. Detta är två skadliga traditioner som drabbar unga flickor hårt.

Varje år gifts tolv miljoner flickor bort runt om i världen. Det innebär cirka 32 800 flickor varje dag. Utvecklingen går dock åt rätt håll. På tio är har förekomsten av barnäktenskap minskat från 25 procent till 21 procent. Men fortfarande gifts en av fem flickor bort före sin artonårsdag.  Svenska FN-förbundets Projekt Flicka stöttar UNFPA:s arbete mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien.

 

Ge en gåva

Stöd Projekt Flicka och arbetet mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Stöd oss >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer