fbpx
5 februari, 2019 / Nyheter

Sök svensk säkerhetsrådsplats igen!

Sverige bör sikta på att åter finnas i FN:s säkerhetsråd redan i början av 2030-talet, säger Svenska FN-förbundet i sina synpunkter på rådsarbetet under 2017-2018.

Svenska FN-förbundet har sammanställt sina synpunkter på Sveriges arbete som medlem av FN:s säkerhetsråd under 2017 och 2018. FN-förbundet, som har följt rådsarbetet noga, drar slutsatsen att arbetet generellt har varit framgångsrikt och att Sverige har visat stort engagemang och skicklighet. Mot bakgrund av detta bör Sverige sikta på att åter finnas i FN:s säkerhetsråd redan i början av 2030-talet, menar förbundets ordförande Annelie Börjesson.

– Sverige har visat att ett litet land kan göra skillnad i vår tids ödesfrågor i säkerhetsrådet. Med goda kunskaper och värderingar som grund, inte minst gällande kvinnors situation, bör svenska regeringar mer frekvent ta det ansvar som rådsmedlemskapet innebär. Det innebär att en ny rådsansökan bör lämnas in redan inom ett par år, säger Annelie Börjesson.

I synpunkterna tar Svenska FN-förbundet fasta på en rad framgångar. Bland dem märks enligt förbundet arbetet för att stärka kvinnors roll i fredsprocesser. Även Sveriges fokus på konfliktförebyggande arbete är berömvärt, skriver förbundet. Ett exempel är att Sverige under ordförandeskapet i juli 2018 lyckades ena rådet kring att ge starkt stöd till FN:s sändebud till Jemen och dennes ansträngningar att återuppta fredsprocessen. Sverige har enligt förbundet vidare utmärkt sig i arbetet med klimat och säkerhet samt i arbetet för barn i väpnad konflikt, två områden som har tydlig konfliktförebyggande dimension.

– Att fredssamtalen om Jemen hölls i Sverige i december 2018 är ett kvitto på att Sverige har uppfattats som en trovärdig och kunnig FN-medlemsstat. Detsamma gäller tillsättandet av flera svenska kvinnor på höga poster i FN-organisationen och att FN-insatsen i Mali under 2018 fick en svensk chef, säger Annelie Börjesson.

FN-förbundet pekar i synpunkterna också på en rad områden där Sverige skulle kunna ha varit ännu mer aktivt i säkerhetsrådet. Det gäller dels åtgärder för att sätta större press på parterna i Jemen-konflikten, inklusive frågan om vapenembargo mot Saudiarabien, dels behovet av att ställa ansvariga för folkmordet i Myanmar till svars. Förbundet påminner också om vikten att arbeta aktivt med folkrättsprincipen skyldighet att skydda.

FN-förbundets synpunkter på den svenska säkerhetsrådsplatsen 2017-2018 finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer