fbpx
14 juni, 2018 / Blogg

Känsloladdad kunskap i New York

I början av juni åkte jag tillsammans med ett underbart gäng till New York för FN-förbundets C-kurs om Fred och Säkerhet. Under fullspäckade dagar fick vi besöka olika instanser inom FN men även ideella organisationer som arbetade med att påverka och synliggöra olika frågor på FN-agendan.

Dagarna var väldigt intensiva och omtumlande, men givande. Det besök som gjorde starkast intryck var på Human Rights Watch (HRW) och samtalet med Virginia Gamba, FN:s generalsekreterares särskilda representant för barn och väpnad konflikt. HRW belyste bland annat problematiken med bristen på tillträde till Gaza vilket försvårar deras möjlighet att undersöka och synliggöra situationen på plats. Jag tycker även att det var väldigt intressant att lyssna till när Gamba berättade om barn och unga som är en extra utsatt grupp i konflikter. När hon beskrev de förbrytelser mot barn som sker i väpnade konflikter förstärkte hon genom konkreta exempel och genom egna iakttagelser vilket jag tycker gav nya insikter.

Gruppen som åkte till New York

Gruppen samlad utanför FN-skrapan

United Nations Department of Political Affairs (UNDPA) skildrade situationen i Myanmar och den bristfälliga reaktionen från omvärlden trots rapporter om slakt och våldtäkt samt att ca 700 000 rohingyer fördrivits till Bangladesh på mycket kort tid. Att situationen i flyktinglägren i Bangladesh förväntas förvärras ytterligare till följd av avskogning, kommande monsunregn, ca 40 000 födslar, trafficking och sjukdomar. Att få höra det av människor som varit på plats förstärkte intrycket av det fruktansvärda i situationen.

Andra minnesvärda situationer var mötet med Carl Skau, Sveriges biträdande representant i Säkerhetsrådet, som berättade för oss om hur det är att representera och förhandla för Sverige. Jag kände mig väldigt inspirerad efter hans berättelse!

Jag kommer även att ta med mig mötet med FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP) och diskussionen kring huruvida det var korrekt att FN tog emot pengar från ”smutsiga” diktaturer men inte från ”smutsiga” företag. En intressant diskussion som gav förståelse för varför det är uppbyggt på nuvarande sätt.

Summa kardemumma så var dagarna i New York ett belägg för att vi lever i en oförutsägbar värld full av konflikter, krig och människor på flykt. Kursen gav mig kunskap och perspektiv på saker och ting, men framförallt gav den mig en känsloblandning av otillräcklighet, dåligt samvete, oförståelse för mänsklighetens ondska/oförmåga/ointresse att agera eller inte agera.  Utöver detta gav det även en vilja att bidra till förbättring av hur vi tillsammans med bland annat FN kan arbeta för att skapa säkerhet för de miljoner människor som hamnat mitt i väpnade konflikter och samtidigt förebygga konflikter.

Att säga att utmaningarna är många är en underdrift med tanke på världsläget, antalet konflikter samt att Säkerhetsrådet inte är anpassat för sitt syfte. Genom oförmåga och ovilja att agera kollektivt har Säkerhetsrådet svikit. Detta måste ändras. Nu väntar en spännande tid där jag ska arbeta för att tillsammans med kollegor och FN-elevförening på skolan där jag arbetar stärka vårt arbete kring FN-kunskap och internationella frågor.

Isabella Bexell, lärare på Högbergsskolan i Tierp
Deltagare i Svenska FN-förbundets C-kurs i New York i juni 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer