fbpx
Många unga i Sverige lever under hedersförtryck. Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
9 november, 2018 / Nyheter

Hedersförtryck drabbar en av sex storstadselever i årskurs nio

Ännu en rapport pekar på att många unga i Sverige lever under hedersförtryck. Insatser krävs om Sverige ska nå mål 5 i Agenda 2030 om jämställdhet.

En ny rapport om hedersförtryck har tagits fram av forskare i Örebro, Stockholm, Göteborg och Malmö. Intervjuer med omkring 6 000 elever i årskurs nio visar att en av sex unga, 13 procent, lever med två normer om oskuld: att vänta med sex tills de gifter sig och att inte få ha en villkorslös kärleksrelation. I Malmö är siffran så hög som en av fem (20 procent). Studien visar vidare att 8 procent av ungdomarna lever i en så kallad våldsnorm, det vill säga de har blivit utsatta eller utsatt någon annan för av familjen/släkten kollektivt legitimerat våld.

Rapporten är ytterligare en i raden som visar att många unga i storstadsområden lever med olika typer av begränsningar i sitt val av partner och hur man vill leva sitt liv. Tidigare har liknande resultat framkommit i bland annat dåvarande Ungdomsstyrelsens rapport ”Gift mot sin vilja” och i undersökningar av organisationen Varken hora eller kuvad.

– Att en av sex elever i årskurs 9 utsätts för hedersförtryck är ytterligare en signal om att Sverige måste göra mer för att stödja utsatta unga. Det är särskilt viktigt om vi ska kunna nå mål 5 i de globala målen som kräver stopp för barnäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Många av de intervjuade, men inte alla, har blivit svikna av sina egna familjer och därefter av myndigheterna, skriver rapportförfattarna i sitt förord.

– Det understryker behovet av ytterligare kunskapsspridning, mer resurser och bättre samordning mellan berörda myndigheter som skola, socialtjänst och polis, säger Annelie Börjesson.

Studien pekar också på att graden av ekonomisk, politisk, religiös, social och kulturell slutenhet respektive öppenhet mellan familjer och andra sociala grupper har avgörande betydelse för förekomsten av våld i allmänhet och för hedersrelaterat våld och förtryck. De tre städerna uttrycker i rapporten en förhoppning om att kunskapen som framkommer i studien ska bidra till att alla invånare kan leva ett liv fritt från våld och förtryck.

Stockholm stad, Göteborg stad och Malmö stad har som gemensamt mål att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och har gett Örebro universitet i uppdrag att genomföra en kartläggning som undersöker våldets karaktär och omfattning. Totalt har över 230 personer medverkat i olika former av intervjuer. Omkring 6 000 elever i årskurs 9 har svarat på en enkät.

Mer information om rapporten, som också har uppmärksammats av Sveriges Radio, finns hos Göteborgs stad.

FN-förbundets projekt Flicka syftar till att stoppa barnäktenskap, könsstympning och andra former av hedersförtryck.

 

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva och stöd projekt Flicka.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer