fbpx
9 juli, 2018 / Nyheter

Läs boken om Sveriges och världens första kvinnliga FN-ambassadör!

Elin Jäderström har skrivit en bok om Agda Rössel som var världens första kvinnliga FN-ambassadör. Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan köpa boken till specialpris.

Journalisten Elin Jäderström har skrivit en bok om sin avlägsna släkting Agda Rössel som från 1958 till 1964 var Sveriges och världens första kvinna på posten som FN-ambassadör. Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan nu beställa boken ”Hennes excellens Agda Rössel – från banvaktstugan till FN-skrapan” till specialpris – se information längre ned.

Boken om Agda Rössel är en angelägen del av den svenska FN-historien. Den ger oss kunskap om en kvinna som i en mansdominerad värld gjorde viktiga insatser under en rad år. Under arbetet med boken talade Elin Jäderström med bland andra Lars Eriksson, tidigare generalsekreterare i Svenska FN-förbundet. Boken gavs till avgående styrelseledamöter vid FN-förbundets kongress i juni och den recenseras i det kommande numret av Världshorisont.

Hur föddes idén att skriva en bok om din släkting Agda Rössel?

Agda Rössel var min morfars faster, och min mamma pratade om henne ibland om hennes framgångar under min uppväxttid. Vi träffade henne aldrig, och hon föll i glömska under många år. För ett par år sedan kom hon på tal igen och jag började söka information om henne. Det jag fick veta väckte stor fascination och ledde till att jag bland annat kontaktade släktingar och andra som känt henne. Det jag inledningsvis hade läst om Agda visade sig bara vara toppen på ett isberg. Det som började som ett personligt projekt har nu blivit en bok.

Var det människan eller yrkespersonen Agda Rössel som fångade dig?

Agdas historia är en spännande berättelse om en framgångsrik ambassadör, men också om en kvinnlig pionjär och en ensamstående mor som kämpade i motvind. Hennes kamp att försöka förena båda delarna är det som fångat mig mest. Hennes historia är på många sätt tidlös och aktuell än idag.

Vad är mest fascinerande i Agdas resa från Nattavaara till FN-högkvarteret?

Agda gjorde en för tiden unik resa både som kvinna, klassresenär och ambassadör. Hon stötte också på hårt motstånd på vägen. Den mest centrala frågan för mig har hela tiden varit vad som gjorde hennes utveckling möjlig. Vad drev henne, och var kom drivet och styrkan från? Trots att jag förstås försöker besvara frågorna i boken är det ett ämne jag fortfarande funderar mycket över.

Har ditt eget förhållande till FN och FN-frågorna förändrats under arbetet med boken?

Som journalist visste jag en hel del om FN redan innan, men mitt intresse har växt sig starkare under arbete med boken. ”Mötet” med Agda och alla de UD-medarbetare jag träffat har gett mig stor respekt för det viktiga arbete som utförs inom FN och inom internationell diplomati. Det är så mycket viktigt och spännande som händer bakom stängda dörrar.

Beställ till medlemspris!

Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan beställa boken om Agda Rössel till specialpris direkt från bokförlaget. Gör så här:

Mejla din beställning till bokförlaget Atlantis på order@atlantisbok.se. Ange namn, adress och ett mobiltelefonnummer för sms-avisering samt kampanjkoden ”PIONJÄR”. Ordinarie pris är 270 kr exklusive frakt. Du som är medlem i Svenska FN-förbundet köper boken för 200 kr plus frakt. Fraktkostnad inom Sverige är 39 kr och inom Norden kostar frakten 99 kr. Totalkostnaden blir med andra ord 239 kronor inom Sverige och 299 kronor inom Norden. Boken kan inte levereras utanför Norden.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer