fbpx
Antonio Guterres, UN High Commissioner for Refugees UNHCR at a Press Conference after 66th session of Excom. 9 October 2015. UN Photo / Jean-Marc FerrŽ
21 januari, 2018 / Nyheter

Vittnesmål om övergrepp i FN måste utredas

FN, som leder det globala jämställdhetsarbetet, måste utreda vittnesmål om sexuella trakasserier i den egna organisationen, säger FN-förbundet inför Women’s march på söndagen.

Brittiska The Guardian återger vittnesmål från FN-anställda om sexuella trakasserier och våldtäkt. De drabbade uppger att deras uppgifter inte tas på allvar i FN-organisationen.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic ser mycket allvarligt på uppgifterna.

– FN leder det globala jämställdhetsarbetet och måste ta uppgifter från anställda om sexuella trakasserier på största allvar. Kraftfullt agerande för att upprätthålla FN:s egen nolltolerans mot sexuella övergrepp är avgörande för förtroendet för världsorganisationen, säger Gabelic.

Svenska FN-förbundet stödde aktivt den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass som sparkades efter att ha larmat om övergrepp begångna av fredsfrämjande personal. FN-förbundet framhöll vikten av att FN-anställda måste kunna larma om oegentligheter utan att tystas.

Efter Kompass-affären fick FN allvarlig kritik av oberoende jurister. Denna kritik måste leda till åtgärder, menar Svenska FN-förbundet.

– Mer måste göras och medlemsländerna måste ställa högre krav på FN-systemet. FN-chefen António Guterres har lagt förslag om hårdare åtgärder mot förbrytare. Hans arbete måste intensifieras och gälla även internt. Också ledande FN-företrädare måste ställas till svars, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet och Stockholms FN-förening deltar på söndagen i Women’s march i Stockholm och FN-förbundets generalsekreterare Petra Hallebrant håller tal. Läs blogginlägg av Petra!

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer