FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet kräver i en debattartikel åtgärder som främjar en fredlig lösning av Koreakrisen.
När FN:s generalförsamling öppnar i New York i dagarna är hotet om en internationell konflikt som inbegriper kärnvapen en realitet. Den utdragna konflikten på Koreahalvön gör generalförsamlingens 72:a session till en av de viktigaste i organisationens historia. Vi som är aktiva i den svenska FN-rörelsen kommer tillsammans med miljoner människor världen över att följa rapporteringen från FN-högkvarteret via internet och sociala medier.
Kina och Ryssland är ofta ovilliga att följa FN:s riktlinjer i frågor som rör internationell fred och säkerhet. När årets generalförsamling startar gör också en FN-skeptisk och oberäknelig USA-administration debut i FN. President Donald Trump och hans FN-ambassadör Nikki Haley har höjt tonläget i det ordkrig som har eskalerat i takt med att Nordkorea genomfört allt fler provsprängningar.
Tre krav är centrala i den fortsatta hanteringen av Koreakrisen:
Undvik militär upptrappning. Militärt våld som konfliktlösningsmetod är FN-stadgans absolut sista utväg. Koreahalvön är en krutdurk och minsta snedsteg kan leda till ett krig som får ödesdigra konsekvenser.
Skärp sanktionerna ytterligare. FN:s sanktioner har hittills inte bitit på Nordkorea. De senaste skärpningarna, bland annat minskade olje- och gasleveranser till Nordkorea och hinder för landets textilexport, måste genomföras konsekvent och övervakas noga.
Gå vidare på förhandlingsspåret. Samtal mellan Nord- och Sydkorea behöver uppmuntras. Kina skulle kunna bli mer aktivt. Även neutrala länder som Sverige och Schweiz skulle med sin närvaro i den demilitariserade zonen mellan länderna kunna verka för samtal mellan parterna.
Med Agenda 2030 och de globala målen har FN visat prov på handlingskraft. De senaste årens konflikthantering är däremot en besvikelse. Att säkerhetsrådet i till exempel Syrien och DR Kongo inte bättre har hanterat ansvaret att rädda kommande generationer undan krigets gissel är ett underbetyg. Också oförmågan att drastiskt reducera hotet från kärnvapen är ett misslyckande.
Två miljoner invånare i Sydkoreas huvudstad Seoul skulle dödas om staden träffades av en bomb av den storlek som Nordkorea provsprängde i början av månaden. Konflikten på Koreahalvön understryker säkerhetsrådets centrala roll för internationell fred och säkerhet. FN måste bli mer lyhört och transparent och lyssna på fredsröster i hela världen.
Sverige finns bland medlemmarna i FN:s säkerhetsråd. Den svenska FN-rörelsen vädjar inför generalförsamlingens öppnande till regeringen att tillsammans med likasinnade fortsätta verka för en lösning på Koreakrisen med fredliga metoder. Däri ligger också ett krav på stopp för användning av kärnvapen.
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer