fbpx
13 augusti, 2017 / Debattartiklar

Stärk arbetet mot barnäktenskap

Förhoppningsvis får Sverige till slut en lag som gör att inga barnäktenskap kan ingås eller erkännas, skriver Aleksander Gabelic i Sydsvenskan.

Sommarlovet lider mot sitt slut och skolbarn i hela landet har fått välbehövlig vila inför den nya terminen. Genom bad, lek och kanske feriearbete med möjlighet att tjäna de första egna pengarna har de laddat batterierna inför skolstarten.

Dessvärre har inte alla barn haft ett lyckligt lov. Sommaren är en tid då många unga, även i Sverige, lever under hot att giftas bort. Barnäktenskap är ett globalt problem som innebär att unga förlorar sina rättigheter och sin framtid. De tas ur skolan och blir makar i hemmet. Flickor som fortfarande är barn får ta ansvar för egna barn som är resultatet av påtvingade graviditeter.

Omkring 14 miljoner barn beräknas bli bortgifta varje år, enligt FN:s befolkningsfond UNFPA. Världsorganisationen har mot denna bakgrund stärkt arbetet mot barnäktenskap. Ett exempel är mål 5 i de globala målen som antogs av FN:s generalförsamling i september 2015 och som säger att barn- och tvångsäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner ska avskaffas senast år 2030. Också FN:s råd för mänskliga rättigheter har antagit resolutioner i frågan.

I Sverige har tre år gått sedan riksdagen röstade igenom en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap. Sedan dess har ett enda fall av tvångsäktenskap lett till åtal och fällande dom. Ytterligare ett ärende är föremål för rättslig prövning. Det är tydligt att lagändringarna inte har fått genomslag i praktiken.

Bara under 2016 rapporterades 132 fall av barnäktenskap i Sverige. Mörkertalet är sannolikt stort, vilket bland annat avspeglas i de över 1 000 samtalen till den nationella samordnaren mot hedersrelaterat våld, länsstyrelsen i Östergötland.

Frågan om barnäktenskap har fått förnyad aktualitet i Sverige genom att gruppen nyanlända har visat sig inkludera unga personer som är gifta. Flyktingmottagning och socialtjänst i svenska kommuner saknar tydliga riktlinjer för hur det ska hanteras. Problemet är dessvärre inte nytt. Också före den stora ökningen av antalet asylsökande hände det att ungdomar med utländsk bakgrund registrerades som gifta.

Under senare år har statistikinsamling och samverkan mellan svenska myndigheter gjort att det finns mer kunskap om förekomsten av barnäktenskap i landet. Förutom länsstyrelsen i Östergötland har bland andra Migrationsverket, Polisen och Barnombudsmannen medverkat till fördjupad kunskap om unga flickors och pojkars utsatthet. Frivilligorganisationer, inklusive landets tjej- och kvinnojourer, bidrar också med informationsspridning och opinionsbildning.

Många politiker och myndigheter blundade länge för problem som drabbar unga med utländsk bakgrund. Trots de lagändringar som gjordes 2014 finns det fortfarande möjlighet för svenska myndigheter att godkänna barnäktenskap av synnerliga skäl eller om anknytning till Sverige saknas.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) meddelade i våras att regeringen åter ska utreda frågan om barn- och tvångsäktenskap i Sverige. Det är välkommet. Lagen måste skärpas ytterligare. Dessutom måste tillämpning och förhållningssätt ändras. Några saker som måste ske:

* Myndigheterna måste få mer resurser. Det är avgörande för effektiv samverkan mellan de aktörer – främst den nationella samordnaren, Polisen, skola och sociala myndigheter – som tidigt kan fånga upp unga som lever under hot om giftermål.

* Myndigheterna måste samarbeta mer med trossamfunden. Informella äktenskap som ingås i församlingar men inte registreras juridiskt är svåra att stoppa. Trossamfund med vigselrätt bör få en mer aktiv roll i arbetet mot barnäktenskap.

* Det behövs nationella riktlinjer. Ledning och anställda i svenska kommuner som kommer i kontakt med gifta unga måste få tydliga riktlinjer från Socialstyrelsen och andra myndigheter om hur de ska agera i mottagandet av nyanlända och hur de ska hantera unga gifta som bor i Sverige.

Sveriges nuvarande regering har uttalat att den är feministisk. När kvinnors och flickors rättigheter hotas ställs det på prov. Sverige har tillsammans med andra länder reagerat efter att USA drog in sitt bidrag till FN:s befolkningsfond. Samma målmedvetenhet måste finnas i arbetet för flickors och kvinnors rättigheter på hemmaplan.

Sverige är inte ensamt om att behöva bekämpa barnäktenskap. Det är förbjudet i många länder och bryter därmed ofta mot den nationella lagstiftningen även i de länder barnen kommer ifrån.

Samsynen i FN i barnäktenskapsfrågan är ett viktigt stöd för hållningen att Sverige ska kunna underkänna äktenskap som ingåtts i ett annat land.

Ett första utredningsförslag när det gäller barnäktenskap ska presenteras innan årsskiftet, har jämställdhetsministern sagt. Förhoppningsvis får Sverige till slut en lag som gör att inga barnäktenskap kan ingås eller erkännas – i linje med FN:s riktlinjer, utan undantag och som inte gör skillnad på barn beroende på var de är födda.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Läs artikeln på Sydsvenskans webbplats.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer