fbpx
17 juli, 2017 / Debattartiklar

FN-mål om hållbar utveckling kräver mer resurser

FN-förbundet vill se ett tydligt svenskt ledarskap för Agenda 2030 både nationellt och internationellt, skriver Aleksander Gabelic inför FN:s högnivåmöte om agendan i New York.

Världens länder har i FN tagit fram Agenda 2030 med 17 globala mål för bl a utrotning av fattigdom, ökad jämställdhet och fredliga och säkra samhällen. Målen ska nås senast år 2030.

Civilminister Ardalan Shekarabi, som ansvarar för att målen nås i Sverige, medverkar i veckan vid ett FN-möte i New York. Trots att snart två år har gått sedan målen antogs går genomförandet trögt.

Grundläggande för arbetet är ett brett ägarskap, skriver regeringen i sin första rapport till FN. Agenda 2030-delegationen har efterlyst resurser till bl a folkbildning. Signalerna från Shekarabi att inga nya medel ska tillskjutas är oroande.

Sverige bidrog till att mål 5 om jämställdhet och mål 16 om fredliga samhällen fick en framskjuten plats i agendan. Statsminister Löfven lanserade också en grupp så kallade Champion States.

Det är bra men flickors situation måste förbättras även i Sverige. Barnäktenskap måste totalförbjudas, arbetet mot könsstympning måste stärkas och barnperspektivet måste förtydligas när FN:s barnkonvention ska bli svensk lag.

Andra utmaningar är ökande klyftor, diskriminering och miljöproblem. För att lösa dem krävs politisk vilja, bred uppslutning och samverkan mellan samhällsaktörer. Agendan säger att ingen ska lämnas utanför.

Sverige ligger bra till men mycket återstår. Regeringen behöver växla upp arbetet med Agenda 2030 på hemmaplan med en konkret åtgärdsplan och genom att tillskjuta nya resurser. Vi vill se ett tydligt ledarskap för genomförandet såväl nationellt som internationellt med socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling i fokus.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer