fbpx
På landets FN-skolor genomförs regelbundet aktioner för mänskliga rättigheter och mot rasism. Foto: Svenska FN-förbundet.
12 oktober, 2018 / Världshorisont

Viktigt arbete mot nazism på skolor

VÄRLDSHORISONT. Nazistiska grupperingar blir alltmer närvarande på svenska skolgårdar. Som motkraft krävs ett aktivt arbete med skolans värdegrund, menar experter.

De delar ut flygblad på skolgården, sätter upp klistermärken och affischerar. Och en dag i vintras dök Nordiska motståndsrörelsen (NMR) upp med knallskott och megafon på högstadieskolan Lorensberga i Ludvika. De rullade upp sin banderoll precis utanför skolans område och ropade i megafonen att skolans personal var folkförrädare som ljög för eleverna.

– Det var en absurd situation. Även om vi var mentalt förberedda på att det kunde hända kändes det overkligt, säger rektor Göran Törnqvist.

Hela händelsen filmades av NMR och efteråt publicerades klippet på internet. I filmen syns Göran Törnqvist när han går fram och försöker få med sig några ungdomar som verkar sympatisera med gruppen.

– Jag försökte få med dem tillbaka in i skolan, men det gick inte och det fick jag acceptera, säger han. Han betonar att det rörde sig om fyra elever av 400.

Skolan behöver ta sitt ansvar

Skolan är ingen offentlig plats utan det är rektorn som bestämmer vem som får vistas på området. Det kände NMR-gruppen i Ludvika väl till, menar Göran Törnqvist.

– De hade tåspetsarna mot gränsen. De visste precis vad de gjorde, säger han.

I höst åker han och skolans vice rektor ut på en föreläsningsturné för att dela med sig av sina erfarenheter till annan skolpersonal. Det är många rektorer som har hört av sig och bett om tips på hur man kan agera om NMR kommer. Det viktigaste är att förbereda sig mentalt på att det kan hända, tror Göran Törnqvist.

– Se till att ha tydliga rutiner för vem som ska göra vad, säger han.
För egen del tyckte han att det kändes självklart att gå ut och möta gruppen, särskilt eftersom vissa elever hade gått fram till dem.

– Vi har ju ansvar för ungarna. Jag skulle göra samma sak igen och igen och igen, säger han.

Känner stort stöd

NMR har ett starkt fäste i Ludvika och en politiker har kuppat sig in i kommunfullmäktige via Sverigedemokraterna, men det finns också en stark antirasistisk rörelse i kommunen. Efter manifestationen utanför skolan har samhället slutit upp mot nazismen på ett nytt sätt, upplever Göran Törnqvist. Han känner att han har ett starkt stöd, inte minst från kommunens säkerhetsavdelning – och det är viktigt. Även om det direkt efter manifestationen fanns en stor oro hos skolpersonalen tycker han att de, som skola, har gått stärkta ur händelsen.

– Vi knöts samman och bestämde oss för att inte låta oss skrämmas, säger han.
Han berättar att de redan tidigare bedrev ett aktivt arbete mot rasism, men att det nu har trappats upp ytterligare.

– Framför allt vill vi bli riktigt vassa på att bemöta elever som dras till nazistiska eller rasistiska organisationer. Det är viktigt att inte stöta bort dem. Vi ska låta dem tala till punkt och inte tysta ner dem, samtidigt som vi ska vara tydliga med att det i skolan är skolans värdegrund som gäller.

Även på FN-Skolor

Svenska FN-förbundet har ett samarbete med 39 gymnasieskolor runt om i Sverige, som certifieras som FN-skolor. Att nazistiska grupperingar blir allt mer synliga på skolgårdar är något som även FN-skolor fått erfara, berättar Hanna Svanberg i FN-förbundets skolteam.

– Vi arbetar aktivt med att stötta skolorna i deras värdegrundsarbete för att främja demokratin och motverka odemokratiska uttryck. Bland annat har vi tagit fram metodmaterialet Konsten att inkludera där vi samlat berättelser från lärare och elever om hur de mött intolerans och hur de arbetar för mångfald och icke-diskriminering.

– Vi erbjuder även föreläsningar med personer som hoppat av från nazistiska rörelser. Föreläsningarna skapar en grund för viktiga diskussioner om rasism, diskriminering och demokrati, säger hon.

Charlie Olofsson, frilansjournalist

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3 2018).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Bli medlem

Bli medlem och få tidningen Världshorisont hem i brevlådan.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer