fbpx
Jaba Devdariani. Foto: Guram Muradovi/Civil.ge
28 november, 2022 / Världshorisont

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Jaba Devdariani är en av grundarna av Georgiens FN-förbund och jobbar som konsult åt åtskilliga internationella organisationer, däribland FN-organ som UNDP. Han har ägnat sig åt demokratifrågor under hela sin karriär, inklusive hur Ryssland agerar för att underminera europeisk demokrati. Anledningarna till den negativa demokratitrenden i Europa i allmänhet, och länder som Polen och Ungern i synnerhet, är komplexa, menar Devdariani: 

– Mycket fokus läggs på Polen och Ungern. Men vad som har skett i dessa länder är bara symptom på ett djupare problem i europeisk demokrati. Förändringar i den socioekonomiska modellen i Europa har gjort att den traditionella uppdelningen mellan vänster och höger inte längre fungerar. 

Tillit till demokrati och politiker går förlorad

– Många upplever att deras sociala och ekonomiska situation har förvärrats och att politiker från etablerade partier inte når upp till medborgarnas förväntningar. Tilliten till demokratiska institutioner går förlorad, vilket leder till att många vänder sig till populistiska partier som ger ouppnåeliga löften om att återställa landet till dess fornstora dagar. När dessa partier sedan får makten tenderar de att nedmontera demokratiska institutioner en efter en. Till slut återstår bara ett skal av demokratiska symboler som parlament och opposition, men som helt saknar demokratiska funktioner, säger Devdariani. 

Att Polen och Ungerns negativa demokratiutveckling har gått fort beror enligt Devdariani på att de är relativt unga demokratier. Men även väletablerade europeiska demokratier visar tecken på att hotas av samma utveckling.  

Rysk desinformation skadar Europeisk demokrati

Ytterligare en faktor som påverkar demokratiutvecklingen är spridningen av desinformation. Ryssland har länge försökt påverka europeisk politik och har varit framgångsrikt i spridandet av desinformation som är ämnad att urholka demokratin.  

– Rysk desinformation skiljer sig från den klassiska totalitära propagandan som de flesta känner till. Ryssland försöker inte mobilisera medborgare i europeiska länder mot ett tydligt politiskt mål. Tvärtom syftar modern desinformation till att demobilisera, det vill säga att få mottagaren att känna hopplöshet och oförmåga att påverka sitt liv, säger Devdariani. 

Rysk desinformation vill få medborgare att tro att “någon annan” – korrupta politiker, USA, eller en hemlig världselit – styr samhället eller hela världen. Problemet är att när man väl köper att “någon annan styr” köper man hela det konspirationiska paketet: 

– Om medborgaren tror att någon annan styr och att den inte kan bestämma någonting i sitt land, oavsett om den röstar eller demonstrerar, blir den demobiliserad och regeringen blir fri från offentligt ansvar. Den typen av desinformationsdriven övertygelse blir allt vanligare.  

Går att vända den negativa trenden

Men det finns hopp om att vända trenden säger Devdariani: 

– Demokratin måste få tillbaka sin udd. Politiker i Europa måste bli bättre på att framhäva att demokrati är det främsta politiska systemet. Staten måste motverka desinformation för att återuppbygga medborgarnas tillit till demokratiska institutioner. 

Enligt Jaba Devdariani har många européer vant sig vid att demokrati är synonymt med staten, och inte en pågående process som alla måste delta i: 

– Demokrati är en process som medborgarna måste tro på för att den ska existera, en process som aldrig går i mål. För att hålla demokratin vid liv måste den premieras kontinuerligt. När medborgare förstår fördelarna med demokrati kommer de värna den. Att påminnas om, tro på och kämpa för demokrati är dess starkaste försvar mot allt som hotar den.  

Är du intresserad av demokratifrågor och vill lära dig mer? Missa inte vårt frukostwebbinarium om demokratin i FN:s medlemsländer och i FN den 6 december klockan 08:30-09:15. Läs mer och anmäl dig här!
——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/2022).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer