Koll & kommentar
Jaba Devdariani. Foto: Guram Muradovi/Civil.ge
28 november, 2022 / Världshorisont

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Jaba Devdariani är en av grundarna av Georgiens FN-förbund och jobbar som konsult åt åtskilliga internationella organisationer, däribland FN-organ som UNDP. Han har ägnat sig åt demokratifrågor under hela sin karriär, inklusive hur Ryssland agerar för att underminera europeisk demokrati. Anledningarna till den negativa demokratitrenden i Europa i allmänhet, och länder som Polen och Ungern i synnerhet, är komplexa, menar Devdariani: 

– Mycket fokus läggs på Polen och Ungern. Men vad som har skett i dessa länder är bara symptom på ett djupare problem i europeisk demokrati. Förändringar i den socioekonomiska modellen i Europa har gjort att den traditionella uppdelningen mellan vänster och höger inte längre fungerar. 

Tillit till demokrati och politiker går förlorad

– Många upplever att deras sociala och ekonomiska situation har förvärrats och att politiker från etablerade partier inte når upp till medborgarnas förväntningar. Tilliten till demokratiska institutioner går förlorad, vilket leder till att många vänder sig till populistiska partier som ger ouppnåeliga löften om att återställa landet till dess fornstora dagar. När dessa partier sedan får makten tenderar de att nedmontera demokratiska institutioner en efter en. Till slut återstår bara ett skal av demokratiska symboler som parlament och opposition, men som helt saknar demokratiska funktioner, säger Devdariani. 

Att Polen och Ungerns negativa demokratiutveckling har gått fort beror enligt Devdariani på att de är relativt unga demokratier. Men även väletablerade europeiska demokratier visar tecken på att hotas av samma utveckling.  

Rysk desinformation skadar Europeisk demokrati

Ytterligare en faktor som påverkar demokratiutvecklingen är spridningen av desinformation. Ryssland har länge försökt påverka europeisk politik och har varit framgångsrikt i spridandet av desinformation som är ämnad att urholka demokratin.  

– Rysk desinformation skiljer sig från den klassiska totalitära propagandan som de flesta känner till. Ryssland försöker inte mobilisera medborgare i europeiska länder mot ett tydligt politiskt mål. Tvärtom syftar modern desinformation till att demobilisera, det vill säga att få mottagaren att känna hopplöshet och oförmåga att påverka sitt liv, säger Devdariani. 

Rysk desinformation vill få medborgare att tro att “någon annan” – korrupta politiker, USA, eller en hemlig världselit – styr samhället eller hela världen. Problemet är att när man väl köper att “någon annan styr” köper man hela det konspirationiska paketet: 

– Om medborgaren tror att någon annan styr och att den inte kan bestämma någonting i sitt land, oavsett om den röstar eller demonstrerar, blir den demobiliserad och regeringen blir fri från offentligt ansvar. Den typen av desinformationsdriven övertygelse blir allt vanligare.  

Går att vända den negativa trenden

Men det finns hopp om att vända trenden säger Devdariani: 

– Demokratin måste få tillbaka sin udd. Politiker i Europa måste bli bättre på att framhäva att demokrati är det främsta politiska systemet. Staten måste motverka desinformation för att återuppbygga medborgarnas tillit till demokratiska institutioner. 

Enligt Jaba Devdariani har många européer vant sig vid att demokrati är synonymt med staten, och inte en pågående process som alla måste delta i: 

– Demokrati är en process som medborgarna måste tro på för att den ska existera, en process som aldrig går i mål. För att hålla demokratin vid liv måste den premieras kontinuerligt. När medborgare förstår fördelarna med demokrati kommer de värna den. Att påminnas om, tro på och kämpa för demokrati är dess starkaste försvar mot allt som hotar den.  

Är du intresserad av demokratifrågor och vill lära dig mer? Missa inte vårt frukostwebbinarium om demokratin i FN:s medlemsländer och i FN den 6 december klockan 08:30-09:15. Läs mer och anmäl dig här!
——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/2022).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer