fbpx
Anette Garney talar på internationella dagen för mänskliga rättigheter. Foto: Lena Andersson
16 april, 2019 / Världshorisont

”Agenda 2030 är det viktigaste vi har”

Det blir allt viktigare med Agenda 2030 när närmare en tredjedel av Sveriges kommuner har anslutit sig till Glokala Sverige i syfte att utbilda och engagera människor kring agendan och de globala målen. FN-föreningen i Luleå är en av många att engagera sig i ämnet.

Anette Garney, ordförande i Luleå FN-förening, låter glad. Hon berättar att föreningen hon basar för har fått nytt blod i form av flera aktiva ungdomar.

– På internationella dagen för mänskliga rättigheter talade jag under rubriken Jämställdhet – en mänsklig rättighet? berättar Anette. Man kan nog säga att mål 5 om jämställdhet är det mål som föreningen starkast betonar, även om det är viktigt att se agendan som en helhet.

Många samarbeten

Aktiviteten i fråga var ett samarrangemang med Amnesty International Luleå, Läkare i världen Norrbotten och Rättighetscentrum. På kvinnodagen brukar föreningen ordna samarbete med kvinnoorganisationen Soroptimisterna. Andra exempel på nätverkande, där föreningen deltog med FN-material, var Glocal Film Festival, en turnering under hösten 2018 där ett globalt mål togs upp i varje stad. I Luleå handlade det om mål 11, Hållbara städer och samhällen.

Ett arbete föreningen håller på med där Anette gärna såg flera engagerade och också andra aktörer är ett integrationsprojekt för nyanlända kvinnor från Syrien och Irak. Gruppen består av sex-sju kvinnor och lika många barn. Sedan vårvintern 2018 då det hela började har man träffats under olika former – målat, bakat, ätit lunch, samlats på bibliotek, kulturhus, till och med hemma hos Anette för en personligare träff och möjlighet att prata. Agenda 2030 genomsyrar mötena, samtidigt som ett specifikt mål behandlas vid varje träff. Projektet i sig handlar mycket om mål 16, fredliga och inkluderande samhällen, och jämställdhet enligt mål 5, som har särskild betydelse.

Kvinnors okända rättigheter

– Många av kvinnorna har inte känt till att det finns en kvinnokonvention eller att de själva ens har några personliga rättigheter, berättar Anette.

Några av de nya ungdomarna håller på att starta ett annat projekt som också handlar om integration. Det är två killar som kämpat för att boka halltid för gympapass för att engagera mellanstadiebarn i fyran och femman. Området och målgruppen är multikulturell och samma gäller de två arrangörerna.

– En av killarna är från Stockholm och den andra från Somalia. Före eller efter varje gympapass kommer de att berätta om de globala målen, med tyngdpunkt på mål 5 och mål 3, god hälsa och välbefinnande. Samtidigt talar de om uppförandekoder, om hur man är en bra kompis och vilka skyldigheter vi har oavsett ålder. Mötesplatser är viktiga, samtal är viktiga, att inte vara vi och dom utan vara till för varann i ett socialt samspel.

Pilotkommunen Luleå

Luleå är pilotkommun i projektet Glokala Sverige, ett treårigt utbildnings- och kommunikationsprojekt med syfte att stärka kunskap och engagemang för Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner. Då representanter från FN-förbundet i höstas höll en utbildning i kommunen passade FN-föreningen på att delta. Efter det gemensamma mötet har Glokala Sverige inte funnits på föreningens agenda, men dörren är öppen åt båda hållen.

– Vi har inget viktigare än Agenda 2030, summerar Anette Garney.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer