?
26 juni, 2018 / Nyheter

Handlingsplan för Agenda 2030 utan tydlig vision

Regeringens handlingsplan för Agenda 2030 redovisar hur Sverige ligger till men saknar en tydlig vision om hur alla de globala målen ska nås och hur.

Regeringens handlingsplan för Agenda 2030 är mer ett dokument över den sittande regeringens politik under den mandatperiod som gått än ett framåtsyftande dokument som kan omfamnas av samtliga aktörer i Sverige som berörs av de globala målen. Det säger Svenska FN-förbundets generalsekreterare Petra Hallebrant.

– Handlingsplanen ger en samlad bild av regeringens politik och hur regeringen ser på hållbar utveckling. Planen redogör för regeringens nya strategier inklusive strategin för kapacitetsstärkning av Agenda 2030 som är särskilt välkommen. Däremot speglar inte handlingsplanen Sveriges höga ambitioner i genomförandet av Agenda 2030. Utanförskap och jämställdhet är specifika svenska utmaningar som behöver konkreta lösningar, säger Petra Hallebrant.

Svenska FN-förbundet har tillsammans med en rad andra civilsamhällesorganisationer efterlyst en handlingsplan som går på djupet med Sveriges utmaningar och som har bred förankring i hela samhället.

– Att Sverige ligger bra till i arbetet med de globala målen är väl känt och Sverige rankas också högt internationellt. Vi hade gärna sett en handlingsplan som löper över mer än två år, som är mer framåtsyftande och som har bred politisk förankring i riksdagen. Vi saknar också ett resonemang om civilsamhällets roll som röstbärare, kunskapsbärare, ansvarsutkrävare, utförare och nätverkare, säger Petra Hallebrant.

Mer positivt är skrivningarna om uppföljning. I handlingsplanen får Statistiska centralbyrån uppdraget att producera statistik för uppföljning av arbetet. Rådet för kommunala analyser ska ta fram indikatorer och nyckeltal på lokal och regional nivå som kommunerna kan följa. Vidare ska Statskontoret analysera hur Agenda 2030 påverkar myndigheters, kommuners och landstings hållbarhetsarbete samt lämna förslag på hur genomförandet kan utvecklas.

– Sverige är bra på statistik och det är välkommet att kraft läggs på kunskap om Agenda 2030-arbetet. Vi tar fasta på det i vårt samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting om Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner, säger Petra Hallebrant.

Ett starkt näringsliv och hållbart företagande lyfts fram som ett fokusområde i planen.

– För att de globala målen ska nås krävs att alla aktörer är involverade. Såväl stora som små företag behöver uppmuntras att hitta strategier som kan bidra till att målen nås. Mål 12 om hållbar konsumtion och produktion ställer särskilda krav på företagens engagemang och FN-förbundet välkomnar en dialog med Sveriges företag och deras organisationer om hur det kan stärkas, avslutar Petra Hallebrant.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer