fbpx
20 november, 2018 / Pressmeddelanden

Rekordmånga offer för landminor – men nu ökar äntligen minstödet

Landmine Monitor 2018, som lanseras på tisdagen i Genève, visar att det globala stödet till minhantering nu är rekordstort. Också Sveriges bistånd till minhantering ökar efter att ha mer än halverats sedan 2012. Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor, efterlyser ett långsiktigt svenskt åtagande.

Sverige minskade sitt minrelaterade bistånd från 6,5 miljoner dollar 2016 till 5,2 miljoner dollar (44 miljoner kronor) förra året. Det framgår av rapporten Landmine Monitor 2018 som lanseras av Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor (ICBL) i FN i Genève på tisdagen. Under den senaste femårsperioden har Sverige nästan halverat sitt minstöd, från 73,1 miljoner dollar under perioden 2008-2013 till 38,4 miljoner dollar under åren 2013-2017.

Sveriges regering meddelade i början av 2018 att man tillskjuter nästan 40 miljoner dollar för minstöd under de kommande tre åren. Svenska FN-förbundet efterlyser en långsiktig satsning.

– Svenskt minstöd har halkat efter vilket vi har påtalat under en rad år. Vi hoppas att årets nysatsning innebär att trenden vänder och att Sverige på sikt är med och möter det internationella behovet. Uthållighet krävs om målet att röja alla minor till 2025 ska nås, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Icke-statliga väpnade grupper står för den huvudsakliga användningen av minor i dag. För tredje året noterar Landmine Monitor ett exceptionellt stort antal minoffer. Under 2017 dödades minst 2 793 personer av minor. Av dessa var en överväldigande del, 87 procent, civila. Nära häften (47 procent) var barn. Konflikterna i Afghanistan och Syrien orsakar över hälften av alla skador och dödsfall.

Landmine Monitor 2018 redogör för kalenderåret 2017. Uppgifter fram till oktober 2018 har tagits med när det varit möjligt.

Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, driver projektet Minor som stödjer FN:s minröjningsorganisation Unmas och dess arbete i Demokratiska republiken Kongo.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets projekt Minor!

Ladda ned Landmine Monitor 2018.

Om Sverige på ICBL:s webbplats

Kontaktuppgifter

Jens Petersson, biträdande generalsekreterare Svenska FN-förbundet, telefon 070-770 25 82

Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor, e-post media@icblcmc.org

Bakgrund

Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, ICBL, står bakom den årliga rapporten Landmine Monitor som har publicerats sedan 1998. Rapporten ger en övergripande bild av den globala minsituationen och innehåller statistik över användning, produktion och lagerhållning av minor i hela världen. Den innehåller också uppgifter om minröjning, dödsfall och stöd till minoffer. Svenska FN-förbundet är den mest aktiva svenska organisationen i ICBL. FN-förbundet var också med och drev fram det internationella förbudet mot personminor, Ottawa-konventionen från 1997.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer