fbpx
20 november, 2018 / Pressmeddelanden

Rekordmånga offer för landminor – men nu ökar äntligen minstödet

Landmine Monitor 2018, som lanseras på tisdagen i Genève, visar att det globala stödet till minhantering nu är rekordstort. Också Sveriges bistånd till minhantering ökar efter att ha mer än halverats sedan 2012. Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor, efterlyser ett långsiktigt svenskt åtagande.

Sverige minskade sitt minrelaterade bistånd från 6,5 miljoner dollar 2016 till 5,2 miljoner dollar (44 miljoner kronor) förra året. Det framgår av rapporten Landmine Monitor 2018 som lanseras av Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor (ICBL) i FN i Genève på tisdagen. Under den senaste femårsperioden har Sverige nästan halverat sitt minstöd, från 73,1 miljoner dollar under perioden 2008-2013 till 38,4 miljoner dollar under åren 2013-2017.

Sveriges regering meddelade i början av 2018 att man tillskjuter nästan 40 miljoner dollar för minstöd under de kommande tre åren. Svenska FN-förbundet efterlyser en långsiktig satsning.

– Svenskt minstöd har halkat efter vilket vi har påtalat under en rad år. Vi hoppas att årets nysatsning innebär att trenden vänder och att Sverige på sikt är med och möter det internationella behovet. Uthållighet krävs om målet att röja alla minor till 2025 ska nås, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Icke-statliga väpnade grupper står för den huvudsakliga användningen av minor i dag. För tredje året noterar Landmine Monitor ett exceptionellt stort antal minoffer. Under 2017 dödades minst 2 793 personer av minor. Av dessa var en överväldigande del, 87 procent, civila. Nära häften (47 procent) var barn. Konflikterna i Afghanistan och Syrien orsakar över hälften av alla skador och dödsfall.

Landmine Monitor 2018 redogör för kalenderåret 2017. Uppgifter fram till oktober 2018 har tagits med när det varit möjligt.

Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, driver projektet Minor som stödjer FN:s minröjningsorganisation Unmas och dess arbete i Demokratiska republiken Kongo.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets projekt Minor!

Ladda ned Landmine Monitor 2018.

Om Sverige på ICBL:s webbplats

Kontaktuppgifter

Jens Petersson, biträdande generalsekreterare Svenska FN-förbundet, telefon 070-770 25 82

Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor, e-post media@icblcmc.org

Bakgrund

Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, ICBL, står bakom den årliga rapporten Landmine Monitor som har publicerats sedan 1998. Rapporten ger en övergripande bild av den globala minsituationen och innehåller statistik över användning, produktion och lagerhållning av minor i hela världen. Den innehåller också uppgifter om minröjning, dödsfall och stöd till minoffer. Svenska FN-förbundet är den mest aktiva svenska organisationen i ICBL. FN-förbundet var också med och drev fram det internationella förbudet mot personminor, Ottawa-konventionen från 1997.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer

Johan Forsell: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter prioriteras

28 februari, 2023 / Världshorisont

Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.

Läs mer