fbpx
20 november, 2018 / Pressmeddelanden

Rekordmånga offer för landminor – men nu ökar äntligen minstödet

Landmine Monitor 2018, som lanseras på tisdagen i Genève, visar att det globala stödet till minhantering nu är rekordstort. Också Sveriges bistånd till minhantering ökar efter att ha mer än halverats sedan 2012. Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor, efterlyser ett långsiktigt svenskt åtagande.

Sverige minskade sitt minrelaterade bistånd från 6,5 miljoner dollar 2016 till 5,2 miljoner dollar (44 miljoner kronor) förra året. Det framgår av rapporten Landmine Monitor 2018 som lanseras av Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor (ICBL) i FN i Genève på tisdagen. Under den senaste femårsperioden har Sverige nästan halverat sitt minstöd, från 73,1 miljoner dollar under perioden 2008-2013 till 38,4 miljoner dollar under åren 2013-2017.

Sveriges regering meddelade i början av 2018 att man tillskjuter nästan 40 miljoner dollar för minstöd under de kommande tre åren. Svenska FN-förbundet efterlyser en långsiktig satsning.

– Svenskt minstöd har halkat efter vilket vi har påtalat under en rad år. Vi hoppas att årets nysatsning innebär att trenden vänder och att Sverige på sikt är med och möter det internationella behovet. Uthållighet krävs om målet att röja alla minor till 2025 ska nås, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Icke-statliga väpnade grupper står för den huvudsakliga användningen av minor i dag. För tredje året noterar Landmine Monitor ett exceptionellt stort antal minoffer. Under 2017 dödades minst 2 793 personer av minor. Av dessa var en överväldigande del, 87 procent, civila. Nära häften (47 procent) var barn. Konflikterna i Afghanistan och Syrien orsakar över hälften av alla skador och dödsfall.

Landmine Monitor 2018 redogör för kalenderåret 2017. Uppgifter fram till oktober 2018 har tagits med när det varit möjligt.

Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, driver projektet Minor som stödjer FN:s minröjningsorganisation Unmas och dess arbete i Demokratiska republiken Kongo.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets projekt Minor!

Ladda ned Landmine Monitor 2018.

Om Sverige på ICBL:s webbplats

Kontaktuppgifter

Jens Petersson, biträdande generalsekreterare Svenska FN-förbundet, telefon 070-770 25 82

Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor, e-post media@icblcmc.org

Bakgrund

Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, ICBL, står bakom den årliga rapporten Landmine Monitor som har publicerats sedan 1998. Rapporten ger en övergripande bild av den globala minsituationen och innehåller statistik över användning, produktion och lagerhållning av minor i hela världen. Den innehåller också uppgifter om minröjning, dödsfall och stöd till minoffer. Svenska FN-förbundet är den mest aktiva svenska organisationen i ICBL. FN-förbundet var också med och drev fram det internationella förbudet mot personminor, Ottawa-konventionen från 1997.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer