fbpx
15 februari, 2016 / Nyheter

Kärleksbomb mot hatbrott

Svenska FN-förbundet lanserar uppropet Lovebomb som uppmanar regeringen att agera mot hatbrott. Var och skriv under vårt kärleksbrev till fyra ministrar!

SFN_lovebomb_FBannons_320x320

Brinnande flyktingförläggningar, skolattacker och rasistisk propaganda på nätet – i flyktingströmmens spår följer en ökning av antalet anmälda hatbrott. Över 6 000 sådana brott anmäldes förra året men försvinnande få leder till åtal och fällande dom.

Det vill Svenska FN-förbundet ändra på. Nu lanseras kampanjen Lovebomb som uppmanar ministrarna Stefan Löfven, Margot Wallström, Anders Ygeman och Alice Bah Kuhnke att ta krafttag mot hatbrott.

– Hatbrott är ett hot mot demokratin och det öppna samhället. Lovebomb ger alla möjlighet att engagera sig och stödja kravet på tuffare åtgärder mot hatbrott. Sverige har en bra lagstiftning men den måste tillämpas och rättsväsendet måste få kunskap om hur hatbrott bekämpas, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

”Kärlek är starkare än hat” är mottot för uppropet som alla kan stödja genom att skriva under ett brev till de fyra ministrarna. Uppropet pågår till FN:s dag mot rasism den 21 mars då underskrifterna överlämnas till regeringen.

Var med du också! Lovebomb finns på mothatbrott.fn.se och uppropet kan delas i sociala medier med hashtaggen #mothatbrott.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer