fbpx
Demonstration i Rangoon, Myanmar den 12 mars 2021. Foto: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images.
5 maj, 2021 / Pressmeddelanden

Globalt upprop för FN-vapenembargo mot militärjuntan i Myanmar

Över 200 civilsamhällesorganisationer världen över kräver i ett upprop på onsdagen att FN:s säkerhetsråd inför ett vapenembargo mot Myanmar. Svenska FN-förbundet finns bland undertecknarna.

– Militärjuntan har dödat minst 769 personer varav 51 barn. Inget land bör i detta läge få sälja så mycket som en kula mer till juntan, säger Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet är en av ett halvdussin svenska organisationer som står bakom uppropet. Uppropet stöds av stora internationella människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch, vilka presenterar uppropet vid en pressträff i dag kl 16.00.

Svenska FN-förbundet har krävt skärpt agerande från FN:s sida mot Myanmar även tidigare. FN-förbundet är varm anhängare av principen skyldighet att skydda (responsibility to protect, R2P), en FN-princip som är avsedd att hindra just att de som begår övergrepp gömmer sig bakom suveränitetsprincipen.

– Det har varit gripande att se hur fredliga demonstranter i Myanmar hänvisat till just R2P-principen. Ett första enkelt steg för säkerhetsrådet att leva upp till principen är att införa detta vapenembargo, säger Annelie Börjesson.

Läs uppropet för globalt vapenembargo mot Myanmar.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer